zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Piernik miętowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Trzeba na niego długo czekać, ale ma wspaniały miętowy smak

Piernik miętowy

Składniki:

Piernik miętowy

 

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki wody
  • 2/3 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka aromatu miętowego lub sproszkowanej suszonej mięty
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody

 

  • tabliczka czekolady

Sposób przygotowania:

Piernik miętowy
Wodę zagotować w rondelku, rozpuścić w niej miód. Ostudzić. Na stolnicę przesiać mąke, zrobić dołek, wsypać przyprawę do piernika i sodę, oraz dodać aromat miętowy, lub suszoną miętę. Wlać trochę wody z miodem, rozpocząć ugniatanie ciasta. Cały czas podlewająć wodą z miodem. Ciasto nalezy wyrobić bardzo dokładnie. Gotowe zawinąć dokładnie w folię aluminiową i umieścić w lodówce na 5 dni. Po upływie pięciu dni, ciasto nalezy rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut w temperaturze 180 C. Upieczony i ostudzony piernik można polać tabliczką roztopionej czekolady.