Sposób przygotowania:
Piernik z gruszkami
W rondelku podgrzewamy aż do rozpuszczenia 125 ml mleka, masło i cukier. W misce łączymy ze sobą 125 mleka, kakao, cukier trzcinowy, kawę i przyprawy. Mieszamy i dolewamy do mleka z masłem, podgrzewamy do rozpuszczenia.
W misie miksera umieszczamy ostudzoną mieszankę, dodajemy przesianą mąkę, sodę i powidła - miksujemy do połączenia składników. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę, dodajemy żółtka i miksujemy.
Pianę przelewamy do mieszanki piernikowej i mieszamy szpatułką.
Przelewamy do blachy wyłożonej papierem i na wierzch układamy pokrojone gruszki.
Pieczemy w 175 stopniach do suchego patyczka około 50 minut.
W misie miksera umieszczamy ostudzoną mieszankę, dodajemy przesianą mąkę, sodę i powidła - miksujemy do połączenia składników. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę, dodajemy żółtka i miksujemy.
Pianę przelewamy do mieszanki piernikowej i mieszamy szpatułką.
Przelewamy do blachy wyłożonej papierem i na wierzch układamy pokrojone gruszki.
Pieczemy w 175 stopniach do suchego patyczka około 50 minut.