Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 197]

Piernik z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie i łatwe w przygotowaniu aromatyczne ciasto pachnące świętami, czyli piernik z dodatkiem gruszek

Piernik z gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik z gruszkami

 

  • 5 gruszek
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 5 łyżek powideł
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Piernik z gruszkami
W rondelku podgrzewamy aż do rozpuszczenia 125 ml mleka, masło i cukier. W misce łączymy ze sobą 125 mleka, kakao, cukier trzcinowy, kawę i przyprawy. Mieszamy i dolewamy do mleka z masłem, podgrzewamy do rozpuszczenia.

W misie miksera umieszczamy ostudzoną mieszankę, dodajemy przesianą mąkę, sodę i powidła - miksujemy do połączenia składników. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę, dodajemy żółtka i miksujemy.

Pianę przelewamy do mieszanki piernikowej i mieszamy szpatułką.

Przelewamy do blachy wyłożonej papierem i na wierzch układamy pokrojone gruszki.

Pieczemy w 175 stopniach do suchego patyczka około 50 minut.
Piernik z gruszkami
Gruszki z kompotu kroimy na mniejsze kawałki
Piernik z gruszkami
Mleko, masło i cukier roztapiamy na wolnym ogniu
Piernik z gruszkami
Do mieszanki piernikowej dodajemy pianę z białek i żółtek
Piernik z gruszkami
Na ciasto układamy pokrojone wcześniej gruszki