iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Piernik z piwem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Piernik z dodatkiem piwa zrobiłam pierwszy raz, ale chyba nie ostatni bo bardzo nam smakował i długo zachowuje świeżość.

Piernik z piwem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik z piwem

 

  • 3,75 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka piwa
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 dag drożdży
  • dodatkowo:
  • marmolada
  • masa marcepanowa
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Piernik z piwem
Miód podgrzać z przyprawą do piernika i zdjąć z palnika, żółtka utrzeć z cukrem i dodać do nich piwo po wymieszaniu dolać olej i wkruszyć drożdże, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, następnie wsypać do żółtek z piwem i dodać miód, wymieszać ciasto najlepiej łyżką.Prostokątną formę około 30 cm na 16 wyłożyć papierem i napełnić ciastem. Piec w 170 st około 80 minut.Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na trzy placki i dolny posmarować marmoladą, przykryć drugim na nim ułożyć rozwałkowana masę marcepanową na masie rozsmarować warstwę marmolady, przykryć ostatnim i po wierzchu polać polewą czekoladową, dowolnie ozdobić.
Piernik z piwem
Miód rozpuścic i utrzeć żóltka z cukrem.
Piernik z piwem
Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy
Piernik z piwem
Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć .
Piernik z piwem
Przełożyć placki marcepanem i marmoladą.