iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Piernik z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Piernik przygotowałam jako taki przedsmak nadchodzących świąt jest pyszny zaraz po upieczeniu, ale jak postoi to nabiera wyjątkowego smaku.

Piernik z powidłami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piernik z powidłami

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 1 szklanka kawy z 1 łyżeczki suchej kawy
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • dodatkowo:
  • powidła śliwkowe
  • 10 dag polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

Piernik z powidłami
Cukier i żółtka utrzeć do białości do utartych żółtek dodać miód, kawę oraz olej, wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika i sodą, wymieszać z płynnymi składnikami na koniec do ciasta dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto, piec w temp.180 st około 60 minut po upieczeniu wystudzić i przeciąć na dwa placki, następnie przełożyć je powidłami śliwkowymi, a po wierzchu polać rozpuszczoną polewą czekoladową. Piernik najlepiej smakuje po dwóch, trzech dniach.
Piernik z powidłami
Do płynnego ciasta dodasć ubitą pianę z białek.
Piernik z powidłami
Przygotowane ciasto wylać do przygotowanej formy.
Piernik z powidłami
Ciasto po upieczeniu przeciąc i posmarować powidłami.