Sposób przygotowania:
Piernik z powidłami 3
W garnku na małym ogniu roztapiamy masło, następnie dodajemy cukier, 2 łyżki miodu, 2 łyżki powideł, przyprawę piernikową i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, ściągamy z ognia i dodajemy sodę, kawę zbożową, mleko i roztrzepane jajka. Całość szybko mieszamy. Następnie przez sitko dodajemy mąkę, mieszając aby nie powstały grudki. Przygotowujemy formę keksową a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę smarujemy odrobiną tłuszczu i wlewamy masę. Wkładamy do piekarnika na 45 min. Po wyjęciu i wystudzeniu przekroić piernik wzdłuż w 1 lub 2 miejscach i przełożyć powidłami. Następnie przygotowujemy polewę: śmietankę zagotować, dodać kawę i połamaną czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści i polewamy piernik. Smacznego :)