Sposób przygotowania:
Pierniki świąteczne
1. Miód i margarynę rozpuszczamy i studzimy.
2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy miodowej.
3. Dosypujemy kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę wymieszaną z proszkiem.
4. Wszystko dokładnie wyrabiamy robotem lub ręcznie. Gdy ciasto będzie za twarde dodajemy trochę mleka, ja nie musiałam.
5. Zawijamy je w folię i wstawiamy na noc do lodówki.
6. Następnego dnia wałkujemy dość cienko i wykrawamy pierniczki w kształcie choinek. Ilość zależy od wielkości foremek. Mnie wyszło 80 sztuk.
7. Pieczemy w piekarniku około 15- 20 minut, temperatura 160- 180 °C. Studzimy.
8. Białko ubijamy na sztywną pianę. Wlewamy powoli sok z pomarańczy i stopniowo wsypujemy przesiany puder.
9. Lukier powinien być gęsty, puszysty i błyszczący.
10. Pierniki najlepiej dekorować następnego dnia, kiedy dobrze przestygną.
11. Nakładamy lukier za pomocą dekoratora lub łyżeczki. Każdą choinkę posypujemy cukrowymi groszkami.
2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy miodowej.
3. Dosypujemy kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę wymieszaną z proszkiem.
4. Wszystko dokładnie wyrabiamy robotem lub ręcznie. Gdy ciasto będzie za twarde dodajemy trochę mleka, ja nie musiałam.
5. Zawijamy je w folię i wstawiamy na noc do lodówki.
6. Następnego dnia wałkujemy dość cienko i wykrawamy pierniczki w kształcie choinek. Ilość zależy od wielkości foremek. Mnie wyszło 80 sztuk.
7. Pieczemy w piekarniku około 15- 20 minut, temperatura 160- 180 °C. Studzimy.
8. Białko ubijamy na sztywną pianę. Wlewamy powoli sok z pomarańczy i stopniowo wsypujemy przesiany puder.
9. Lukier powinien być gęsty, puszysty i błyszczący.
10. Pierniki najlepiej dekorować następnego dnia, kiedy dobrze przestygną.
11. Nakładamy lukier za pomocą dekoratora lub łyżeczki. Każdą choinkę posypujemy cukrowymi groszkami.