sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Pierniki świąteczne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 80
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne i pachnące piernikowe choinki. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i dość szybko miękną. Wystarczy zamknąć je w pudełku a na długo zachowają świeżość.

Pierniki świąteczne

Składniki:

Pierniki świąteczne

Składniki

  • 500 g mąki
  • 125 g miodu
  • 125 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 125 g margaryny
  • 10 g kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • (ewentualnie odrobina mleka)

 

  • lukier
  • 1 białko
  • sok z pomarańczy
  • ok. 2 szkl cukru pudru

Sposób przygotowania:

Pierniki świąteczne
1. Miód i margarynę rozpuszczamy i studzimy.

2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy miodowej.

3. Dosypujemy kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę wymieszaną z proszkiem.

4. Wszystko dokładnie wyrabiamy robotem lub ręcznie. Gdy ciasto będzie za twarde dodajemy trochę mleka, ja nie musiałam.

5. Zawijamy je w folię i wstawiamy na noc do lodówki.

6. Następnego dnia wałkujemy dość cienko i wykrawamy pierniczki w kształcie choinek. Ilość zależy od wielkości foremek. Mnie wyszło 80 sztuk.

7. Pieczemy w piekarniku około 15- 20 minut, temperatura 160- 180 °C. Studzimy.

8. Białko ubijamy na sztywną pianę. Wlewamy powoli sok z pomarańczy i stopniowo wsypujemy przesiany puder.

9. Lukier powinien być gęsty, puszysty i błyszczący.

10. Pierniki najlepiej dekorować następnego dnia, kiedy dobrze przestygną.

11. Nakładamy lukier za pomocą dekoratora lub łyżeczki. Każdą choinkę posypujemy cukrowymi groszkami.