ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Piernikowa bajaderka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bajaderka idealne ciasto na wykorzystanie resztek ciast, ciastek, innych dodatków, można dodawać co się lubi.

Piernikowa bajaderka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piernikowa bajaderka

 

  • ciasto upieczone piernik kętrzyński 1 opakowanie,
  • margaryna 150 gram,
  • woda 3/4-1 szklanka,
  • kakao 2 łyżki,
  • dżem ze śliwek niskosłodzony 200 gram
  • orzechy włoskie 3/4 szklanki,
  • rodzynki 1/2 szklanki,
  • wódka 50 gram,
  • herbatniki 200 gram,
  • krem toffi 1 opakowanie,
  • posypka czekoladowa - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Piernikowa bajaderka

ETAP 1:

Piernikowa bajaderka
Zamiast ciasta mozna wykorzystać inne resztki.

Upiec ciasto piernikowe wg opisu na opakowaniu, najlepiej dzień wcześniej.

ETAP 2:

Piernikowa bajaderka

Margarynę zagotować z wodą, kakao i wystudzić, do dużej miski pokruszyć ciasto, herbatniki (zostawić kilka do wyłożenia na dnie formy), dodać orzechy, rodzynki, wódkę, dżem niskosłodzony i wlać tłuszcz, wszystko ręką połączyć.

ETAP 3:

Piernikowa bajaderka

Forma 24x15 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki, wyłożyć masę i dobrze do dna ubić, schować do lodówki najlepiej na całą noc.

ETAP 4:

Piernikowa bajaderka

Bajaderkę wyjąć na talerz, krem toffi przygotować wg opisu na opakowaniu, posmarować grubo wierzch ciast, posypać posypką i do lodówki na kilka godzin.