2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Piernikowe ala makaroniki z powidłami śliwkowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Jeśli zastanawiacie się co podać na świąteczny stół, czym zaskoczyć gości, myślę że te mięciutkie pierniczki będą prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Korzenne aromaty jakie uwalniają się podczas ich pieczenia rozgrzewają ciało i umysł.

Piernikowe ala makaroniki z powidłami śliwkowymi

Składniki:

Piernikowe ala makaroniki z powidłami śliwkowymi

 

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag miodu naturalnego
  • 10 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
  • Szczypta soli

 

  • Lukier:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Aromat cytrynowy lub pomarańczowy- 1 kropla

 

  • Przełożenie:
  • 1 mały słoiczek powideł śliwkowych

 

  • Do ozdabiania:
  • Lukier plastyczny biały
  • Srebrne i złote cukrowe perełki

Sposób przygotowania:

Piernikowe ala makaroniki z powidłami śliwkowymi

ETAP 1:

Piernikowe ala makaroniki z powidłami śliwkowymi
z podanych składników zagniatamy ciasto korzenne

Ciasto:
Miód, masło i cukier, umieszczam w rondelku, podgrzewam mieszając, aż wszystko się połączy, studzę, dodaję szczyptę soli, przyprawę do piernika, wsypuję sodę, skórkę pomarańczową, wbijam do masy jajka, mieszam łyżką.
Na stolnicę przesiewam przez sitko mąkę pszenną, mieszam z mieszanką korzenną, zagniatam ciasto, okręcamy w folię i odstawiam na 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.

ETAP 2:

Piernikowe ala makaroniki z powidłami śliwkowymi
po leżakowaniu i rozwałkowaniu wycinamy ciasteczka

Po leżakowaniu ciasto podsypując delikatnie mąką, wałkuję na grubość pół centymetra, literatką wycinam jednakowe kółeczka.
Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, piekę około 15 minut w temp 180*c.
Po upieczeniu studzę na kratce kuchennej.

ETAP 3:

Piernikowe ala makaroniki z powidłami śliwkowymi
gotowe pierniczki przekładamy powidłami dekorujemy

Połowę pierniczków obklejam rozwałkowanym lukrem plastycznym, zostawiam w temp pokojowej aż stwardnieje, wtedy dekoruję malując wzorki przygotowanym wcześniej białym zwykłym lukrem, który przygotowuję tak - białko jaja ubijam na sztywną pianę dodaję po łyżce przesianego cukru pudru oraz kroplę ulubionego aromatu do ciast, miksuje mieszadłem do ubijania piany, aż masa będzie gęsta i bez grudek. Ozdabiam perełkami cukrowymi wg uznania.

Zimne pierniczki przekładam powidłami i sklejam udekorowanym pierniczkiem i na zewnątrz.