Sposób przygotowania:
Piernikowe ala makaroniki z powidłami śliwkowymiETAP 1:
Ciasto:
Miód, masło i cukier, umieszczam w rondelku, podgrzewam mieszając, aż wszystko się połączy, studzę, dodaję szczyptę soli, przyprawę do piernika, wsypuję sodę, skórkę pomarańczową, wbijam do masy jajka, mieszam łyżką.
Na stolnicę przesiewam przez sitko mąkę pszenną, mieszam z mieszanką korzenną, zagniatam ciasto, okręcamy w folię i odstawiam na 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.
ETAP 2:
Po leżakowaniu ciasto podsypując delikatnie mąką, wałkuję na grubość pół centymetra, literatką wycinam jednakowe kółeczka.
Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, piekę około 15 minut w temp 180*c.
Po upieczeniu studzę na kratce kuchennej.
ETAP 3:
Połowę pierniczków obklejam rozwałkowanym lukrem plastycznym, zostawiam w temp pokojowej aż stwardnieje, wtedy dekoruję malując wzorki przygotowanym wcześniej białym zwykłym lukrem, który przygotowuję tak - białko jaja ubijam na sztywną pianę dodaję po łyżce przesianego cukru pudru oraz kroplę ulubionego aromatu do ciast, miksuje mieszadłem do ubijania piany, aż masa będzie gęsta i bez grudek. Ozdabiam perełkami cukrowymi wg uznania.
Zimne pierniczki przekładam powidłami i sklejam udekorowanym pierniczkiem i na zewnątrz.