cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Piernikowe bajaderki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i niezwykle proste do wykonania malutkie słodkości, idealne na każdą okazję. Wykonane z resztek światecznych pierników.

Piernikowe bajaderki

Składniki:

Piernikowe bajaderki

 

  • 250 g drobno pokruszonych pierniczków
  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady /może być gorzka/
  • 50 g cukru pudru
  • ½ szklanki posiekanych orzechów,migdałów /lub innych bakalii/
  • 4 łyżki alkoholu / rum, brandy itp./
  • oraz do obtoczenia i dekoracji:
  • kakao , kokos, krokant orzechowy, cukrowa posypka, polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Piernikowe bajaderki
-Czekoladę pokruszyć, dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. -Mascarpone utrzeć w misce z cukrem i połączyć z przestudzoną czekoladą. - Dodać pokruszone pierniczki, orzechy i alkohol. -Wszystkie składniki starannie połączyć ze sobą.* -Masę wstawić do lodówki na ok.2 godziny. -Wilgotną ręką uformować dowolnej wielkości kulki i obtaczać je w kakao, kokosie i orzechach. -Kulki można można również polać rozpuszczoną czekoladą. -Gotowe kulki wstawić do lodówki aby stężały. *jeśli masa jest zbyt rzadka należy dodać więcej okruszków, a jeśli zbyt sucha odrobinę dżemu , powidła lub śmietanki. * do części masy dodałam 1 łyżkę ciemnego kakao * ilość bajaderek zależy od ich wielkości