Sposób przygotowania:
Piernikowe choinki
Na stolnicy wysypujemy mąkę, kakao, sodę, przyprawę do piernika oraz cukier, a następnie dodajemy miód oraz jajko - zagnitamy jednolite ciasto.
Ciasto po zagnieceniu wkładamy na 20 minut do zamrażalnika, a następnie dość cienko wałkujemy (na pół centymetra). Następnie wykrwamy z niego gwiazdki różnej wielkości (6 różnych wielkości x4) oraz za pomocą zakrętki od butelki wykrawamy małe krążki (ok 24 sztuk) z pozostałego ciasta robimy 4 podstawy pod choinki.
Wszystkie części składowe choinek pieczemy przez 10 minut w temp 180*, po wyjęciu z piekarnika są one jeszcze miękkie, ale szybko robią się sztywne i twarde dlatego nie przejmuj się jeśli będą miękkie podczas wykładania. W garnuszku robimy karmel z samego cukru a następnie łączymy nim poszczególne częsci (największa gwiazdka, kółeczko, następna gwiazdka, kóleczko itd), na koniec mocujemy choinke na podstawie.
Tak przygotowane choinki zdobimy białym kulkrem cytrynowym lub rozpuszczaną białączekoladą, na koniec posypujemy choinki kolorowymi posypkami,.
Ciasto po zagnieceniu wkładamy na 20 minut do zamrażalnika, a następnie dość cienko wałkujemy (na pół centymetra). Następnie wykrwamy z niego gwiazdki różnej wielkości (6 różnych wielkości x4) oraz za pomocą zakrętki od butelki wykrawamy małe krążki (ok 24 sztuk) z pozostałego ciasta robimy 4 podstawy pod choinki.
Wszystkie części składowe choinek pieczemy przez 10 minut w temp 180*, po wyjęciu z piekarnika są one jeszcze miękkie, ale szybko robią się sztywne i twarde dlatego nie przejmuj się jeśli będą miękkie podczas wykładania. W garnuszku robimy karmel z samego cukru a następnie łączymy nim poszczególne częsci (największa gwiazdka, kółeczko, następna gwiazdka, kóleczko itd), na koniec mocujemy choinke na podstawie.
Tak przygotowane choinki zdobimy białym kulkrem cytrynowym lub rozpuszczaną białączekoladą, na koniec posypujemy choinki kolorowymi posypkami,.