Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Piernikowe ciasteczka z masła orzechowego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To idealna propozycja na szybkie ciastka świąteczne, które smakują i pachną po prostu obłędnie! Polecam.

Piernikowe ciasteczka z masła orzechowego Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piernikowe ciasteczka z masła orzechowego

Około 12 sztuk:

  • 200 g masła orzechowego
  • 100 g cukru/ksylitolu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub więcej w zależności od jej rodzaju)
  • 1 łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:

Piernikowe ciasteczka z masła orzechowego

Masa:

Piernikowe ciasteczka z masła orzechowego
Masa powinna posiadaćkonsystencję plasteliny.

Wszystkie składniki oprócz kakao wymieszać na jednolitą masę. Następnie ciasto podzielić na 2 równe części i jedną z nich połączyć kakao.

Formowanie:

Piernikowe ciasteczka z masła orzechowego
Dociskając widelcem ciastka będą miały ciekawy wzorek.

Odrywając po kawałku jasnego oraz ciasta z kakao uformować kuleczki wielkością przypominające orzech włoski. Każdą z nich umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia i delikatnie docisnąć za pomocą widelca lub dłonią.

Pieczenie:

Piernikowe ciasteczka z masła orzechowego
Ciasteczka podczas stygnięcia nabiorą odpowidniej konsystencji.

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Początkowo będą miękkie, ale podczas stygnięcia odpowiednio stwardnieją.