Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Świąteczne ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

By święta były jeszcze piękniejsze - należy sprawić żeby w domu roztoczył sie cudowny zapach, piekąc aromatyczne świąteczne ciasteczka - mamy do wyboru co najmniej kilka moliwości !

Świąteczne ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczne ciasteczka

 

  • 750 g mąki wrocławskiej (przesiać)
  • 170 g cukru pudru (przesiać)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła (o pokojowej temperaturze)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • migdały (posiekane)
  • 1 łyżka aromatu wanilowego
  • 1 łyżka kakao
  • papier do pieczenia
  • foremki do ciastek

Sposób przygotowania:

Świąteczne ciasteczka
► W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Później dodać migdały, kwaśną śmietanę, aromat wanilowy, żółtka, masło i zagnieść jednolite ciasto. Następnie ciasto podzielić na dwie cześći, do jednej cześći dodać kakao i wyrobić, aż kakao połączy się z ciastem. Z obydwu ciast uformować kule, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

► Ciasto po wyjęciu z lodówki położyć na lekko podsypanej mąką stolnicy. Następnie włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość około 5 milimetrów. Teraz zdjąć górny arkusz papieru i foremkami wykrawać ciastka z rozwałkowanej masy.

► Gotowe ciasteczka umieścić w rozgrzanym piekarniku, na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 15 minut w 180C / Górne - Dolne żródło ciepła.
Świąteczne ciasteczka
Ciasteczka piec przez około 15 minut w 180C / Górne - Dolne żródło ciepła.
Świąteczne ciasteczka
Gotowe ciasteczka umieścić w rozgrzanym piekarniku, na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Świąteczne ciasteczka
Na stolnicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto i foremkami wykrawać ciastka z rozwałkowanej masy.
Świąteczne ciasteczka
W misce wymieszać mąkę z resztą składników i wyrobić ciasto, ciasto podzielić na 2 cześći – do jednej cześći dodać kakao i zagnieść jednolitą masę.