Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Piernikowe ciasto marchewkowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto marchewkowe z piernikową nutą samo w sobie jest pyszne, ale jego smak możemy jeszcze podkręcić poprzez dodanie owoców. Ja dodałam jabłka - ich lekko kwaśny smak przełamał słodycz ciasta.

Piernikowe ciasto marchewkowe z jabłkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piernikowe ciasto marchewkowe z jabłkami

 

  • 300 g marchewek
  • 4 jabłka
  • 1 i 1/5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • cukier puder do posypania ciasta
  • opcjonalnie: dżem do przełożenia ciasta

Sposób przygotowania:

Piernikowe ciasto marchewkowe z jabłkami

ETAP 1:

Piernikowe ciasto marchewkowe z jabłkami
Marchewki i 2 jabłka obieramy i ścieramy na tarce

Marchewki i jabłka myjemy. Obieramy 2 jabłka oraz marchewki, ścieramy je na tarce o grubych lub średnich oczkach.
Orzechy siekamy.

ETAP 2:

Piernikowe ciasto marchewkowe z jabłkami
Marchewkę i starte jabłka łączymy ze składnikami suchymi

Do marchwi i jabłek dodajemy składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i posiekane orzechy.

W drugim naczyniu ubijamy jajka. Gdy będą puszyste, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie powoli wlewamy olej, miksując.

ETAP 3:

Piernikowe ciasto marchewkowe z jabłkami
Składniki mokre łączymy ze składnikami suchymi, miksujemy

Składniki suche łączymy z mokrymi, miksujemy.

ETAP 4:

Piernikowe ciasto marchewkowe z jabłkami
Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy

Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy.

ETAP 5:

Piernikowe ciasto marchewkowe z jabłkami
Na wierzchu ciasta układamy kawałki jabłek

Pozostałe dwa jabłka obieramy i kroimy na cząstki. układamy je na wierzchu ciasta, lekko dociskając.

Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i pieczemy do suchego patyczka, ok. 50 minut.

Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Ciasto można też przekroić na 2 blaty i przełożyć ulubionym dżemem.