Sposób przygotowania:
Piernikowe ciasto marchewkowe z jabłkamiETAP 1:
Marchewki i jabłka myjemy. Obieramy 2 jabłka oraz marchewki, ścieramy je na tarce o grubych lub średnich oczkach.
Orzechy siekamy.
ETAP 2:
Do marchwi i jabłek dodajemy składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i posiekane orzechy.
W drugim naczyniu ubijamy jajka. Gdy będą puszyste, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie powoli wlewamy olej, miksując.
ETAP 3:
Składniki suche łączymy z mokrymi, miksujemy.
ETAP 4:
Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy.
ETAP 5:
Pozostałe dwa jabłka obieramy i kroimy na cząstki. układamy je na wierzchu ciasta, lekko dociskając.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i pieczemy do suchego patyczka, ok. 50 minut.
Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto można też przekroić na 2 blaty i przełożyć ulubionym dżemem.