Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżówki z jeżynami i kruszonką z dodatkiem posiekanej skórki pomarańczowej kandyzowanej smakują wyśmienicie .

Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką

Składniki:

Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 15 dag drobnego cukru
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Kruszonka:
  • 15 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Dodatkowo:
  • 2 szkl jeżyn
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką

ETAP 1:

Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką
Z drożdży, mleka, cukru i mąki przygotować rozczyn.

Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, 50 ml mleka i 2 łyżkami mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

ETAP 2:

Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką
Przygotowane ciasto pozostawić do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu dodać olej, mleko, resztę mąki wymieszanej z solą, cukier, jajko, żółtka, cukier waniliowy i wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy.
Przykryć misę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

ETAP 3:

Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką
Do kruszonki dodać posiekaną skórkę pomarańczową

Kruszonka:
Mąkę, cukier, masło, żółtko, cukier waniliowy zagniatać tak długo aż powstanie kruszonka. Pod koniec wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową.

ETAP 4:

Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką
Na wyrośnięte krążki ciasta włożyć porcję jeżyn

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać krążki o średnicy 10-12 cm, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Z pozostałych skrawków ciasta uformować wałeczki, złożyć na pół i skręcić w spiralki. Ułożyć na brzegu krążka, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie brzegi posmarować jajkiem zmiksowanym z cukrem.

ETAP 5:

Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką

Na wyrośnięte krążki wsypać porcję umytych i osuszonych jeżyn, posypać kruszonką.

ETAP 6:

Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką

Tak przygotowane drożdżówki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut.