Sposób przygotowania:
Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonkąETAP 1:
Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, 50 ml mleka i 2 łyżkami mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
ETAP 2:
Do wyrośniętego rozczynu dodać olej, mleko, resztę mąki wymieszanej z solą, cukier, jajko, żółtka, cukier waniliowy i wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy.
Przykryć misę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
ETAP 3:
Kruszonka:
Mąkę, cukier, masło, żółtko, cukier waniliowy zagniatać tak długo aż powstanie kruszonka. Pod koniec wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową.
ETAP 4:
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać krążki o średnicy 10-12 cm, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Z pozostałych skrawków ciasta uformować wałeczki, złożyć na pół i skręcić w spiralki. Ułożyć na brzegu krążka, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie brzegi posmarować jajkiem zmiksowanym z cukrem.
ETAP 5:
Na wyrośnięte krążki wsypać porcję umytych i osuszonych jeżyn, posypać kruszonką.
ETAP 6:
Tak przygotowane drożdżówki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut.
SylaUla