Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto słodka frezja

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto Słodka Frezja- doskonały deser do kawy lub herbaty. Ciasto jest doskonałe na każdą okazję. Warto je przygotować.

Ciasto słodka frezja

Składniki:

Ciasto słodka frezja

Biszkopt

  • 4 jajka.
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 kopiata szklanka mąki,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 6 łyżek oleju,
  • ½ łyżki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,

Masa jabłkowa

  • 1 kg jabłek,
  • ½ szklanki wody,
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej,

masa budyniowa

  • 500 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 200g masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 kieliszek likieru waniliowego,

Dodatkowo

  • ½ słoiczka powideł śliwkowych,
  • perełki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Ciasto słodka frezja
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie do masy jajecznej dodaję kolejno olej, mąkę, kakao oraz ocet i proszek do pieczenia. Masę przelewam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu przekrawam biszkopt na dwa równe blaty.

2. Masa jabłkowa: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Owoce przekładam do garnka. Wlewam wodę i duszę około 10 minut. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą masę wykładam na jeden z biszkoptów. Wyrównuję i odstawiam do stężenia.

3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 0,5 szklanki i mieszam w nim budynie. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. Wlewam rozpuszczone w mleku budynie. Mieszam i gotuję ok. 2 minut. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję zimny budyń oraz likier waniliowy. Ucieram. Masę wykładam na masę jabłkową. Wyrównuję.

4. Na masie budyniowej układam drugi z biszkoptów. Wierzch ciasta smaruję powidłami śliwkowymi i posypuję cukrowymi perełkami. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.