Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Piernikowe muffiny z żurawiną i powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mięciutkie i aromatyczne muffinki z żurawiną i powidłami.

Piernikowe muffiny z żurawiną i powidłami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piernikowe muffiny z żurawiną i powidłami

 

  • Składniki na muffiny:

 

 

  • 1/3 szklanki cukru

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • 2 czubate łyżki przyprawy do piernika

 

  • 200 ml kefiru 1,5 %

 

 

 

 

  • 125 ml powideł śliwkowych

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

  • 7 dag gorzkiej czekolady

 

  • białe płatki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Piernikowe muffiny z żurawiną i powidłami
Masło rozpuszczamy, studzimy. Dodajemy jogurt, kefir, jajka oraz powidła śliwkowe, dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, przyprawą do piernika oraz żurawiną. Do suchych składników dodajemy płynne i niezbyt dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy do muffinek do 3/4 wysokości. Jeśli foremka nie ma nieprzywieralnej powierzchni, uprzednio trzeba ją wyłożyć papilotkami. Pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostawiamy do ostudzenia. Śmietanę podgrzewamy na niedużym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewą smarujemy środek muffinek i po chwili posypujemy je płatkami białej czekolady.
Piernikowe muffiny z żurawiną i powidłami
Suche z mokrymi składnikami mieszamy niezbyt dokładnie.
Piernikowe muffiny z żurawiną i powidłami
Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.