SUPERPRZEPIS

Piernikowe placuszki z kaszy manny

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Piernikowe placuszki z kaszy manny

Wyjątkowo puszyste placki z kaszy manny z dodatkiem zmielonych pierników, daktyli oraz orzechów włoskich.

Składniki:

Piernikowe placuszki z kaszy manny

 

Sposób przygotowania:

Piernikowe placuszki z kaszy manny

ETAP 1:

Piernikowe placuszki z kaszy manny
Masa na piernikowe placuszki z kaszy manny

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 20-30 min., a następnie wodę odlać i zmiksować blenderem daktyle na jednolitą masę.
Pierniki zmielić na miałko.

Kaszę mannę zalać ciepłym mlekiem i odstawić na około 20 min, do spęczenia. Następnie do kaszy dodać masę daktylową, zmielone pierniki, orzechy drobno posiekane oraz żółtka i wszystko wymieszać. Z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę i dodawać porcjami do pozostałych składników, delikatnie mieszając łyżką.

ETAP 2:

Piernikowe placuszki z kaszy manny
Placuszki smażą się bardzo szybko, dlatego trzeba uważać, aby ich nie przypalić

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego. Nabierać masę łyżką i wykładać na rozgrzany olej, formując cienkie placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano.