Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Piernikowe świąteczne polędwiczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W Święta Bożego Narodzenia po całym domu unosi się zapach pierniczków a czy smakowaliście już polędwiczki w sosie piernikowym? Polecam.

Piernikowe świąteczne polędwiczki

Składniki:

Piernikowe świąteczne polędwiczki

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 153 g pierników Katarzynek
  • 280 g powideł śliwkowych
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • Chili

Sposób przygotowania:

Piernikowe świąteczne polędwiczki

ETAP 1:

Piernikowe Świąteczne polędwiczki

1. Mięso kroimy dwu centymetrowe plastry i dłonią rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju przenosimy do garnka z wodą, dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie. Mięso musi być przykryte, gotujemy do miękkości około 30 minut pod przykryciem.

ETAP 2:

Piernikowe Świąteczne polędwiczki

2. Po tym czasie wyjmujemy polędwiczki, układamy w naczyniu a sos przecedzamy przez sitko, wlewamy do garnka, dodajemy pokruszone pierniki, powidła i doprawiamy solą oraz chili. 10 minut gotujemy, następnie zawartość z garnka miksujemy blenderem na gładki sos.

3. Sos podgrzewamy i polewamy nim mięso.

ETAP 3:

4. Danie gotowe.

5. Smacznego.