ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Soczyste kotlety mielone z indyka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, pulchne, soczyste kotlety mielone z indyka, są najlepsze na ciepły obiad i na zimno do pieczywa.

Soczyste kotlety mielone z indyka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Soczyste kotlety mielone z indyka

 

  • mielone mięso z indyka 70 dag,
  • jajka 2 sztuki "M",
  • bułka pszenna 1 sztuka,
  • masło klarowane 1 łyżka,
  • cebula 1 sztuka większa,
  • cukier 1/2 łyżeczki,
  • sos paprykowy ostry 1 łyżeczka,
  • kucharek 1 łyżka,
  • pieprz mielony czarny 1 łyżeczka,
  • bułka tarta 3-4 łyżki,
  • masło klarowane do smażenia - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Soczyste kotlety mielone z indyka
Cebulę pokroić w kostkę i na stopionym maśle klarowanym podsmażyć z cukrem na złocisto, wystudzić.

Bułkę moczyć w w zimnej wodzie, odcisnąć z wody, dodać do mięsa mielonego z indyka, dodać jajka, kucharka, pieprz mielony czarny, sos paprykowy ostry, wystudzoną cebulę, wsypać tartą bułkę i dobrze ręką wyrobić na kleistą masę, formować kotlety z 2 cm grubości.

Kotlety smażyć na gorącym maśle klarowanym na rumiano z każdej strony, potem pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 7 minut, potem bez przykrycia na dużym ogniu z każdej strony po 2 minuty.
Soczyste kotlety mielone z indyka
Smakują i na ciepło ale też na zimno do pieczywa.
Soczyste kotlety mielone z indyka
Masa musi być dobrze wyrobiona na kleistą.