Sposób przygotowania:
Piernikowe świeczniki
Śmietanę miksujemy z cukrem jajkiem i sodą do połączenia składników. Kakao mieszamy z mąką i przyprawą do piernika, dodajemy do masy i mieszamy do połączenia składników. Podczas palenia świeczki unosi się delikatny zapach piernikowy, jeśli chcemy aby był bardziej wyczuwalny możemy podwoic ilość przyprawy. Świeczki dzielimy na dwie części, tzn woskowy środek wyciągamy z metalowej części. Z gładkiej masy zwilżonymi rękoma formujemy kulki, takie aby mieściły się w garści. Spłaszczamy je z wierzchu a w środek wciskamy metalową cześć świeczki, tak aby weszła w ciasto, ale aby pod nia została cienka warstwa ciasta. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika dociskamy metalową cześć w pierniczkach, gdyż podczas wyrastania ciasta zostaje ona nieco wypchnięta do góry. Następnie uzupełniamy ją świeczką wyciągniętą wcześniej. Dekorujemy lukrem lub pisakami cukrowymi