jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Świąteczny świecznik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Polecam, gdyż jest to piękna dekoracja, a dodatkowo jadalna:).

Świąteczny świecznik Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Świąteczny świecznik

 

  • Składniki:
  • 25 dag mąki,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 10 dag miodu prawdziwego,
  • ¼ kostki margaryny,
  • 1 jajko,
  • 0,5 opakowania przyprawy do pierników,
  • 1 łyżka kakao,
  • ½ łyżeczki sody,
  • Lukier:
  • 0,5 białka,
  • 10-15 dkg cukru pudru,

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny świecznik
Podgrzany miód łączymy z rozpuszczoną margaryna. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: kakao, sodę, przyprawę do piernika, cukier puder oraz jajka. Następnie wlewamy co całości margarynę z miodem. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wykrawamy podłużny pasek o długości około 30 cm i szerokości około 10 cm. Pas ten przekładamy na blaszkę. Będzie on stanowił podstawę świecznika. Poza nim wycinamy 6 gwiazdek. W trzech robimy otwór na świeczki. Podstawę i gwiazdeczki pieczemy. Upieczone elementy studzimy. LUKIER: Białko ucieramy z cukrem . Ilość cukru zależy od wielkości białka. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego. Ozdabiamy nim podstawę świecznika. Następnie lukrem przyklejamy kolejne gwiazdki. Dekorujemy je. W środek dajemy świeczki. Gotowe.
Świąteczny świecznik
Z gotowego ciasta wycinamy podstawę i 3 pełne gwiazdki
Świąteczny świecznik
Dodatkowo wycinamy trzy gwiazdki z wgłębieniem na świeczkę.