Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Piernikowy śledź marynowany z pomarańczą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ze świętami kojarzy mi się zapach piernika, pomarańcze a nieodłącznym ich elementem są śledzie. Dlatego już od kilku lat na stole wigilijnym gości połączenie wszystkich 3 smaków na które zapraszam :)

Piernikowy śledź marynowany z pomarańczą

Składniki:

Piernikowy śledź marynowany z pomarańczą

 

  • 4 płaty śledzia marynowanego
  • 2 pomarańcze
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 cebula
  • 1 łyżka miodu ( może być więcej wszystko zależy od tego jak słodka jest pomarańcza)
  • ½ szklanki oleju

 

Sposób przygotowania:

Piernikowy śledź marynowany z pomarańczą
Cebulę siekamy w drobną kostkę, lekko solimy i odstawiamy na minimum godzinę. Po tym czasie odciskamy nadmiar wody i odstawiamy na bok. Płaty śledzia obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Pomarańcze obieramy ze skóry i filetujemy tak aby nie było ani grama białego albedo. Z reszty pomarańczy (która została po filetowaniu) wyciskamy do miseczki sok, mieszamy go z miodem i olejem. W miseczce układamy śledzia, posypujemy go lekko przyprawą do pierników, później warstwa cebuli i pomarańczy ( też lekko oprószonej przyprawą do piernika), i postępujemy tak, aż do skończenia składników. Śledzie zalewamy sosem miodowo-pomarańczowym i odstawiamy na minimum 6 godzin do lodówki.