SUPERPRZEPIS

Śledź owsiany z sosem śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Śledź owsiany z sosem śliwkowym

Owsiany śledź z sosem śliwkowym, selerem z dzikimi ziołami i ciastkiem grzybowym danie konkursowe II miejsce Dariusza Mikołajczaka

Składniki:

Śledź owsiany z sosem śliwkowym

 

  • na 4 porcje

 

 

Sposób przygotowania:

Śledź owsiany z sosem śliwkowym
Danie konkursowe: Przystawka, II Miejsce w konkursie NORGE & FOOD SERVICE CHEFS' COMPETITION 2011 - Norweski Śledź autor Dariusz Mikołajczak



Podgrzewamy mleko z rozgniecionym jałowcem i goździkiem do temperatury 50st. i dodajemy imbir marynowany oraz skórkę z cytryny. Po wystudzeniu wkładamy do mleka śledzie na 24h.

Osuszamy rybę i smarujemy miodem wymieszanym z sokiem z cytryny 50/50 i posypujemy prażonymi płatkami, orzechami i pieprzem. Na wierzchu kładziemy chipsy z imbiru. Do gotującego się wina wrzucamy śliwki i goździka. Po wyciągnięciu goździka miksujemy sos i doprawiamy pieprzem. Mielimy na proszek suszone grzyby i wraz z tymiankiem i czosnkiem confitujemy w klarowanym maśle. Gotowym masłem grzybowym smarujemy arkusz filo i składamy. Wycinamy prostokątne ciasteczka i pieczemy na złoty kolor. Jabłka przepuszczamy przez sokowirówkę, mieszamy sok z cydrem i żelatyną, a następnie wylewamy do formy. Seler naciowy obieramy i robimy cienkie paski na mandolinie, które marynujemy w zagotowanej i wystudzonej w równych proporcjach wodzie, occie i cukrze. Sałatkę robimy mieszając paski selera z piórkami cebuli i dzikimi ziołami. Polewamy ją aromatycznym olejem słonecznikowym ze skórką cytrynową, a obok sypiemy sól którą robimy z liści selera i soli morskiej ucierając w moździerzu.