Sposób przygotowania:
Śledź owsiany z sosem śliwkowym
Danie konkursowe: Przystawka, II Miejsce w konkursie NORGE & FOOD SERVICE CHEFS' COMPETITION 2011 - Norweski Śledź autor Dariusz Mikołajczak
Podgrzewamy mleko z rozgniecionym jałowcem i goździkiem do temperatury 50st. i dodajemy imbir marynowany oraz skórkę z cytryny. Po wystudzeniu wkładamy do mleka śledzie na 24h.
Osuszamy rybę i smarujemy miodem wymieszanym z sokiem z cytryny 50/50 i posypujemy prażonymi płatkami, orzechami i pieprzem. Na wierzchu kładziemy chipsy z imbiru. Do gotującego się wina wrzucamy śliwki i goździka. Po wyciągnięciu goździka miksujemy sos i doprawiamy pieprzem. Mielimy na proszek suszone grzyby i wraz z tymiankiem i czosnkiem confitujemy w klarowanym maśle. Gotowym masłem grzybowym smarujemy arkusz filo i składamy. Wycinamy prostokątne ciasteczka i pieczemy na złoty kolor. Jabłka przepuszczamy przez sokowirówkę, mieszamy sok z cydrem i żelatyną, a następnie wylewamy do formy. Seler naciowy obieramy i robimy cienkie paski na mandolinie, które marynujemy w zagotowanej i wystudzonej w równych proporcjach wodzie, occie i cukrze. Sałatkę robimy mieszając paski selera z piórkami cebuli i dzikimi ziołami. Polewamy ją aromatycznym olejem słonecznikowym ze skórką cytrynową, a obok sypiemy sól którą robimy z liści selera i soli morskiej ucierając w moździerzu.
Podgrzewamy mleko z rozgniecionym jałowcem i goździkiem do temperatury 50st. i dodajemy imbir marynowany oraz skórkę z cytryny. Po wystudzeniu wkładamy do mleka śledzie na 24h.
Osuszamy rybę i smarujemy miodem wymieszanym z sokiem z cytryny 50/50 i posypujemy prażonymi płatkami, orzechami i pieprzem. Na wierzchu kładziemy chipsy z imbiru. Do gotującego się wina wrzucamy śliwki i goździka. Po wyciągnięciu goździka miksujemy sos i doprawiamy pieprzem. Mielimy na proszek suszone grzyby i wraz z tymiankiem i czosnkiem confitujemy w klarowanym maśle. Gotowym masłem grzybowym smarujemy arkusz filo i składamy. Wycinamy prostokątne ciasteczka i pieczemy na złoty kolor. Jabłka przepuszczamy przez sokowirówkę, mieszamy sok z cydrem i żelatyną, a następnie wylewamy do formy. Seler naciowy obieramy i robimy cienkie paski na mandolinie, które marynujemy w zagotowanej i wystudzonej w równych proporcjach wodzie, occie i cukrze. Sałatkę robimy mieszając paski selera z piórkami cebuli i dzikimi ziołami. Polewamy ją aromatycznym olejem słonecznikowym ze skórką cytrynową, a obok sypiemy sól którą robimy z liści selera i soli morskiej ucierając w moździerzu.