kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pieczona pierś z kaczki z jabłkami i kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną, pieczoną pierś z kaczki z jabłkami. Upieczoną pierś podałam z kaszą jaglaną. Polecam na obiad.

Pieczona pierś z kaczki z jabłkami i kaszą jaglaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona pierś z kaczki z jabłkami i kaszą jaglaną

 

Sposób przygotowania:

Pieczona pierś z kaczki z jabłkami i kaszą jaglaną
Mięso myjemy i osuszamy z wody. Nacinamy skórę i posypujemy przyprawami i nacieramy. Odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.

Pierś z kaczki wkładamy skórą do patelni i smażymy aż uzyska złoty kolor, przekładamy na drugą stronę i ponownie smażymy do uzyskania złotego koloru.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jabłka myjemy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do mięsa. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki, dokładamy do mięsa. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę pod przykryciem.

Kaszę jaglaną przepłukujemy gorącą wodą i gotujemy przez 10 minut. Do kaszy dodajemy groszek i gotujemy razem przez około 10 minut.

Pieczoną pierś podajemy z ugotowaną kaszą i jabłkami.
Pieczona pierś z kaczki z jabłkami i kaszą jaglaną
Pierś z kaczki smażymy na patelni bez dodatku oleju.
Pieczona pierś z kaczki z jabłkami i kaszą jaglaną
Następnie przewracamy na drugą stronę i ponownie smażymy.
Pieczona pierś z kaczki z jabłkami i kaszą jaglaną
Jabłka i czosnek kroimy na mniejsze kawałki.
Pieczona pierś z kaczki z jabłkami i kaszą jaglaną
Pierś z kaczki, jabłka i czosnek przekładamy do naczynia do zapiekania.