Sposób przygotowania:
Pieczona pierś z kaczki z jabłkami i kaszą jaglaną
Mięso myjemy i osuszamy z wody. Nacinamy skórę i posypujemy przyprawami i nacieramy. Odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Pierś z kaczki wkładamy skórą do patelni i smażymy aż uzyska złoty kolor, przekładamy na drugą stronę i ponownie smażymy do uzyskania złotego koloru.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jabłka myjemy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do mięsa. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki, dokładamy do mięsa. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę pod przykryciem.
Kaszę jaglaną przepłukujemy gorącą wodą i gotujemy przez 10 minut. Do kaszy dodajemy groszek i gotujemy razem przez około 10 minut.
Pieczoną pierś podajemy z ugotowaną kaszą i jabłkami.
Pierś z kaczki wkładamy skórą do patelni i smażymy aż uzyska złoty kolor, przekładamy na drugą stronę i ponownie smażymy do uzyskania złotego koloru.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jabłka myjemy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do mięsa. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki, dokładamy do mięsa. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę pod przykryciem.
Kaszę jaglaną przepłukujemy gorącą wodą i gotujemy przez 10 minut. Do kaszy dodajemy groszek i gotujemy razem przez około 10 minut.
Pieczoną pierś podajemy z ugotowaną kaszą i jabłkami.