WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1805]

Postna kapusta z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Postna kapusta kiszona z pieczarkami duszonymi z cebulą. Idealna na Wigilię jako danie główne lub dodatek do ryby a także farsz do pierogów czy krokietow.

Postna kapusta z pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Postna kapusta z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Postna kapusta z pieczarkami

ETAP 1:

Kapustę poszatkować i przełożyć do garnka. Wlać 1,5-2 szklanki wody. Zagotować. Dodać listek, ziele angielskie, przyprawę do bigosu i szczyptę pieprzu. Dusić aż kapusta będzie miękka. Odcedzić na durszlaku.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do cebuli. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Smażyć kilka minut.

Do pieczarek dodać odcedzona kapuste. Wymieszać i smażyć kilka minut. Podawać jako danie główne, dodatek do ziemniaków czy ryby.

Postna kapusta z pieczarkami
Kapusta po odcedzeniu dodana do pieczarek z cebulą
Postna kapusta z pieczarkami
Kapusta kiszona po ugotowaniu przełożona na durszlak
Postna kapusta z pieczarkami
Zioła i przyprawy dodane do kapusty kiszonej
Postna kapusta z pieczarkami
Poszatkowana kapusta kiszona włożona do garnka
Postna kapusta z pieczarkami
Pieczarki usmażone z cebulą i przyprawami