Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Na stolnice sypiemy mąkę. W środku niej robimy dołek i wlewamy przegotowaną wodę. Mieszamy to nożykiem. Do zaparzonej mąki dodajemy żółtka, olej i sól. Zagniatamy ciasto. Pieczarki obieramy i płuczemy. Kroimy je dowolnie i smażymy wraz z cebulą. Solimy i pieprzymy je. Następnie pieczarki rozdrabniamy blenderem. kapustę kiszoną płuczemy i gotujemy do miękkości z solą, pieprzem, 2 liśćmi laurowymi i 2 ziarnami ziela angielskiego. Po zagotowaniu odciskamy wodę i drobno ją kroimy. Mieszamy ją z pieczarkami i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy pierogi. Ja użyłam do tego specjalnej maszynki, ale można posłużyć się zwykła szklanką. Brzeg smarujemy ciepłą wodą. Na środek nakladamy farsz i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną. Pierogi polewamy tłuszczem z cebulką. najlepiej smakują odsmażane.