lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Pierogi z kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi to pracochłonne danie ale jakie pyszne. na wigilię zamiast pieczarek używam do nich suszonych grzybów ale ta wersja też mi bardzo smakuje.

Pierogi z kapustą i  pieczarkami

Składniki:

Pierogi z kapustą i pieczarkami

 

  • 6 szkl mąki
  • 2 żółtka
  • 1,5 szkl wody gorącej
  • lyżka oleju
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i pieczarkami
Na stolnice sypiemy mąkę. W środku niej robimy dołek i wlewamy przegotowaną wodę. Mieszamy to nożykiem. Do zaparzonej mąki dodajemy żółtka, olej i sól. Zagniatamy ciasto. Pieczarki obieramy i płuczemy. Kroimy je dowolnie i smażymy wraz z cebulą. Solimy i pieprzymy je. Następnie pieczarki rozdrabniamy blenderem. kapustę kiszoną płuczemy i gotujemy do miękkości z solą, pieprzem, 2 liśćmi laurowymi i 2 ziarnami ziela angielskiego. Po zagotowaniu odciskamy wodę i drobno ją kroimy. Mieszamy ją z pieczarkami i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy pierogi. Ja użyłam do tego specjalnej maszynki, ale można posłużyć się zwykła szklanką. Brzeg smarujemy ciepłą wodą. Na środek nakladamy farsz i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną. Pierogi polewamy tłuszczem z cebulką. najlepiej smakują odsmażane.