SUPERPRZEPIS

Szpinakowe pierogi z kapustą, kaszą i pieczarkami

  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
  • KALORIE: 37
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Szpinakowe pierogi z kapustą, kaszą i pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Delikatne, energetyczne w kolorze pierożki na bazie szpinaku. Farsz to pyszne połączenie kaszy orkiszowej, kapusty pekińskiej i pieczarek. Zapraszam.

Składniki:

Szpinakowe pierogi z kapustą, kaszą i pieczarkami

 

  • Farsz:
  • 145 g kapusty pekińskiej
  • 65 g pieczarek
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 1/3 pęczka koperku
  • 90 g kaszy orkiszowej- waga ugotowanej kaszy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu teryiaki
  • 15 g musztardy
  • Sól, pieprz do smaku
  • Ciasto:
  • 150 szpinaku mrożonego
  • 2 łyżki wody
  • 120 g mąki pszennej
  • 60 g mąki razowej
  • ¼ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Szpinakowe pierogi z kapustą, kaszą i pieczarkami

farsz:

Szpinakowe pierogi z kapustą, kaszą i pieczarkami
na zeszkloną cebulkę dymkę i koperek i dodać kapustę

Szczypiorek i koperek posiekać. Zeszklić na oleju. Dodać pokrojone na małe kawałki pieczarki. Gdy wstępnie odparują dodać posiekaną pekińską.

Dusić do miękkości wszystkich składników. Doprawić sosem teryiaki, wymieszać i zdjąć z ognia. Przełożyć do miski i lekko ostudzić.

ETAP 2:

Szpinakowe pierogi z kapustą, kaszą i pieczarkami
do warzyw dodać ugotowaną kaszę i wymieszać

Dodać kaszę oraz musztardę. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odłożyć na bok.

Ciasto:

Szpinakowe pierogi z kapustą, kaszą i pieczarkami
mąki wymieszać z solą oraz zmiskowanym szpinakiem

Szpinak rozmrozić na sicie. Lekko podgrzać w mikrofali. Następnie zmiksować blenderem z 2 łyżkami wody.

Do miski przełożyć obie mąki, dodać sól, wymieszać. Dodać szpinak. Wymieszać dokładnie. Wyrobić i zagniatać ciasto około 3-4 minut. Odłożyć na około 30 minut, aby ciasto odpoczęło.

Wykonanie:

Szpinakowe pierogi z kapustą, kaszą i pieczarkami
na krążki ciasta nakładać farsz i zlepiać pierożki

Ciasto rozwałkować na cienki płat. Ringiem o średnicy 9 cm wykroić krążki. Na każdy układać po łyżeczce farszu. Zlepić pierożki. Ugotować do miękkości w osolonym wrzątku.