Sposób przygotowania:
Szpinakowe pierogi z kapustą, kaszą i pieczarkamifarsz:
Szczypiorek i koperek posiekać. Zeszklić na oleju. Dodać pokrojone na małe kawałki pieczarki. Gdy wstępnie odparują dodać posiekaną pekińską.
Dusić do miękkości wszystkich składników. Doprawić sosem teryiaki, wymieszać i zdjąć z ognia. Przełożyć do miski i lekko ostudzić.
ETAP 2:
Dodać kaszę oraz musztardę. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odłożyć na bok.
Ciasto:
Szpinak rozmrozić na sicie. Lekko podgrzać w mikrofali. Następnie zmiksować blenderem z 2 łyżkami wody.
Do miski przełożyć obie mąki, dodać sól, wymieszać. Dodać szpinak. Wymieszać dokładnie. Wyrobić i zagniatać ciasto około 3-4 minut. Odłożyć na około 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować na cienki płat. Ringiem o średnicy 9 cm wykroić krążki. Na każdy układać po łyżeczce farszu. Zlepić pierożki. Ugotować do miękkości w osolonym wrzątku.