Sposób przygotowania:
Pierożki kakaowe z ricottą i truskawkami
Mąkę wysypać na stolnicę / odłożyć 2 łyżki do podsypania/ ciasta/ , dodać kakao, sól , cukier waniliowy i wymieszać. Wlewać stopniowo ciepłą wodę wyrabiając ciasto. Dodać oliwę i wyrabiać, tak długo , aż ciasto stanie się gładkie, miękkie i elastyczne. /konsystencję ciasta można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając wodę/ -Zawinąć ciasto w folię do żywności i pozostawić na 20 minut.
-Po upływie tego czasu ciasto dość cienko rozwałkować i wyciąć szklanką kółka. -W tym czasie , kiedy ciasto leżakuje przygotować nadzienie. -Truskawki umyć, obrać. -Kilka z nichpokroić w drobną kostkę, przełożyć na sitko,by odsączyć nadmiar soku. -Część sera wymieszać z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z truskawkami. Jeśli nadzienia jest za mało należy dorobić. Jeśli za dużo wykorzysta się go do sosu truskawkowego.
-Nadzienie kłaść na środku krążków ciasta i zlepiać brzegi nadając kształt tradycyjnych pierożków. -Gotowe pierogi ugotować w lekko osolonej wodzie .Po wypłynięciu na wierzch po kilku minutach są gotowe. -Przełozyć je na talerze. -Pozostałe truskawki zmiksować , część połączyć z resztą serka / dosłodzić/ i polać "sosami" pierożki. -
Wierzch posypać tartą czekoladą, ozdobić listkami mięty.
-Po upływie tego czasu ciasto dość cienko rozwałkować i wyciąć szklanką kółka. -W tym czasie , kiedy ciasto leżakuje przygotować nadzienie. -Truskawki umyć, obrać. -Kilka z nichpokroić w drobną kostkę, przełożyć na sitko,by odsączyć nadmiar soku. -Część sera wymieszać z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z truskawkami. Jeśli nadzienia jest za mało należy dorobić. Jeśli za dużo wykorzysta się go do sosu truskawkowego.
-Nadzienie kłaść na środku krążków ciasta i zlepiać brzegi nadając kształt tradycyjnych pierożków. -Gotowe pierogi ugotować w lekko osolonej wodzie .Po wypłynięciu na wierzch po kilku minutach są gotowe. -Przełozyć je na talerze. -Pozostałe truskawki zmiksować , część połączyć z resztą serka / dosłodzić/ i polać "sosami" pierożki. -
Wierzch posypać tartą czekoladą, ozdobić listkami mięty.
paulina57
zbysiowa
2milutka
mysza75
jaNina
liriel
edytaha
Cukiereczek13