Pierogi z serem występują zarówno w formie na słodko, jak i na słono. Wszystko zależy od tego, jakiego sera użyjemy do zrobienia farszu. Jak dobrze wiadomo, rodzajów serów jest wiele. Pierogi wolą jednak towarzystwo tych, o białym kolorze.

Do najbardziej popularnych pierogów z serem należą pierogi na słodko. Wystarczy wymieszać twaróg z jogurtem naturalnym oraz miodem bądź cukrem. Opcjonalnie można dodać dżemem, rodzynki albo owoce, na przykład truskawki, jagody albo maliny.

Całkiem ciekawym rozwiązaniem jest zrobienie pierogów z serem na słono. Twaróg i ugotowane ziemniaki mieli się, a następnie miesza z przyprawami i podsmażoną cebulą. Idealnie sprawdzi się również ser feta. Wzbogacony o szpinak sprawi, że danie stanie się zarówno zdrowe, jak i pożywne. Kolejnym słonym serem wybieranym na farsz do pierogów, jest ser kozi. Jego wyraźny smak dominuje danie ale nadaje mu też szlachetności.

W skład farszu na znane wszystkim pierogi ruskie również wchodzi ser. Połączenie ziemniaków, czosnku, cebuli i białego sera tworzy znany wszystkim, oryginalny smak.

Pierogi z serem nie muszą więc być tylko słodkie. Jest wiele możliwości wykonania tego wyśmienitego dania. A na jakie pierogi skusicie się dzisiaj Wy?
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem można przygotować z wieprzowiny, drobiu, królika, baraniny bądź wołowiny. Potrawę podaje się na ciepło, ze skwarkami i smażoną cebulką, zasmażką z bułki tartej albo masłem, ziołami i przyprawami. Do dania pasuje surówka z pora, gotowanych buraczków bądź kapusty kiszonej. Mięso na farsz należy umyć, rozdrobnić i usmażyć. Dobrze jest również przyprawić je solą, pieprzem, papryką mieloną i tymiankiem. Pierogi z mięsem mielonym mają delikatniejszą konsystencję niż te z mięsem siekanym.

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi z kapustą i pieczarkami sprawdzą się jako smaczny, pożywny obiad. Danie przypadnie do gustu również wegetarianom, gdyż nie zawiera mięsa. Pierogi można przygotować zarówno z kapusty surowej, jak i kiszonej. Warzywo należy oczyścić, poszatkować, doprawić i ugotować. Do kapusty dodaje się zmielone bądź posiekane pieczarki. Całość dusi się przez kilkadziesiąt minut. Pierogi z kapustą i pieczarkami dobrze jest oblać masłem i oprószyć koperkiem oraz natką pietruszki.

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami są pożywne i smaczne. Można przygotować je na rodzinny obiad oraz kolację wigilijną. Danie świetnie komponuje się ze skwarkami, rozpuszczonym masłem, olejem lnianym, sosem pieczarkowym, zasmażką z bułki tartej oraz smażoną cebulką. Pierogi wigilijne przygotowuje się ze świeżej albo kiszonej kapusty, a także ususzonych grzybów. Warto wybrać podgrzybki, maślaki bądź rydze. Wszystkie składniki dusi się przez kilka godzin w garnku. Farsz na pierogi z kapustą i grzybami przekłada się na surowe ciasto.

Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą doskonale komponują się z sosem pieczarkowym, dowolną surówką oraz barszczem czerwonym. Danie można również polać roztopionym masłem, oliwą bądź zasmażką z bułki tartej, a także oprószyć posiekanymi ziołami i przyprawami. Pierogi z kapustą i grzybami stanowią tradycyjne danie wigilijne. Najlepiej smakują na ciepło, odgrzane we wrzątku bądź podsmażone na patelni. Ugotowana kapusta z grzybami to smaczny farsz do pierogów. Gotuje się ją przez kilka godzin.

Pierogi z serem na słodko

Pierogi z serem na słodko

Pierogi z serem na słodko to rarytas wśród najmłodszych. Możemy je przyrządzić na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Zazwyczaj przygotowujemy je z twarogiem, jednak świetnie też sprawdzi się w nich mascarpone, czy ricotta. Dodatkowo możemy dodać jeszcze ulubione przyprawy-cynamon, czy wanilie, kakao lub różnorodne owoce. Pierogi z serem i jagodami, truskawkami, czy malinami będą kolorowe i smaczne.

Pierogi z twarogiem

Pierogi z twarogiem

Pierogi z twarogiem to jedne z częściej przygotowanych potraw mącznych w naszych kuchniach. Mogą być one podane na słodko lub na słono, w każdej postaci zjadane są bardzo chętnie. Pierogi z białym serem możemy podać na obiad, podwieczorek lub nawet kolacje. Przygotowanie ich jest czasochłonne, jednak zawsze porcje lub dwie możemy zamrozić i podać wtedy gdy mamy na nie ochotę. Pierogi z ziemniakami, owocami, czy kaszą gryczaną i twarogiem zawsze szybko znikają z talerzy.

Pierogi meksykańskie

Pierogi meksykańskie

Pierogi meksykańskie są pożywnym, aromatycznym i wyrazistym w smaku daniem. Farsz na potrawę przygotowuje się z oczyszczonej, zmielonej wołowiny oraz warzyw. Doskonale sprawdzą się: pomidory, papryka, czosnek, cebula, cukinia oraz czerwona fasola. Mięso należy usmażyć z posiekanymi warzywami, a następnie doprawić bazylią, oregano, solą oraz pieprzem. Pierogi z wołowiną podaje się same bądź z sosem pomidorowym. Świetnie komponują się również z surówkami. Pierogi po meksykańsku można jeść na ciepło albo na zimno.

Pierogi z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i kapustą są sycące oraz wyraziste w smaku. Można przygotować je z wieprzowiny, wołowiny albo drobiu. Pierogi podaje się same lub z dowolną surówką. Ponadto doskonale komponują się ze skwarkami, zasmażką z bułki tartej, oliwą i ziołami albo roztopionym masłem i przyprawami. Pierogi z kapustą i mięsem mielonym mają delikatną konsystencję. Dobrze smakują zarówno ugotowane we wrzątku, jak i podsmażone na patelni.

Pierogi z pieczarkami

Pierogi z pieczarkami

Pierogi z pieczarkami przypadną do gustu zarówno weganom, jak i osobom jedzącym mięso. Danie można podać z dowolną surówką, na przykład z kiszonej kapusty. Farsz do pierogów przygotowuje się ze zmielonych pieczarek oraz dodatków, na przykład warzyw, mięsa, sera, przypraw i ziół. Pierogi z pieczarkami i kapustą świetnie sprawdzą się na Boże Narodzenie. Można okrasić je masłem albo oliwą. Pierogi z pieczarkami i serem żółtym (również wegańskim) są słone i sycące. Najlepiej smakują podsmażone na patelni.

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

Do przygotowania ciasta na pierogi nie potrzebujemy dużo składników-mąka, woda, sól i jajko- wszystkie wyrabiamy na elastyczne, miękkie ciasto. W każdym domu znajdzie się wyjątkowy przepis na dobre, wręcz idealne ciasto na pierogi, jednak różnią się one między sobą niewiele. Jedni nie dodają jajek, inni używają ciepłej wody.

Polecane przepisy do kategorii Pierogi z serem

Znaleźliśmy 131 przepisów w kategorii Pierogi z serem

Pierogi z serem

Pierogi z serem

madzik323 madzik323

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z ser(c)em

Pierogi z ser(c)em

Ag.Zetka Ag.Zetka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z serem

Pierogi z serem

jagoda59 jagoda59

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z serem

Pierogi z serem

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: