Pierogi z serem występują zarówno w formie na
słodko, jak i na
słono. Wszystko zależy od tego, jakiego
sera użyjemy do zrobienia farszu. Jak dobrze wiadomo, rodzajów serów jest wiele. Pierogi wolą jednak towarzystwo tych, o
białym kolorze.
Do najbardziej popularnych pierogów z serem należą
pierogi na słodko. Wystarczy
wymieszać twaróg z jogurtem naturalnym oraz miodem bądź cukrem. Opcjonalnie można dodać dżemem, rodzynki albo owoce, na przykład truskawki, jagody albo maliny.
Całkiem ciekawym rozwiązaniem jest zrobienie
pierogów z serem na słono. Twaróg i ugotowane ziemniaki mieli się, a następnie miesza z przyprawami i podsmażoną cebulą. Idealnie sprawdzi się również ser feta. Wzbogacony o
szpinak sprawi, że danie stanie się zarówno zdrowe, jak i pożywne. Kolejnym słonym serem wybieranym na farsz do pierogów, jest
ser kozi. Jego wyraźny smak dominuje danie ale nadaje mu też szlachetności.
W skład farszu na znane wszystkim
pierogi ruskie również wchodzi
ser. Połączenie ziemniaków, czosnku, cebuli i białego sera tworzy znany wszystkim,
oryginalny smak.
Pierogi z serem nie muszą więc być tylko słodkie. Jest wiele możliwości wykonania tego wyśmienitego dania. A na jakie pierogi skusicie się dzisiaj Wy?