Sposób przygotowania:
Pierogi z dynią
Dynię należy pokroić w kostkę, ułożyć na blaszce posmarowanej oliwą, posypać solą i porwanymi listkami szałwii. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Upieczoną dynię studzimy i razem z szałwią wrzucamy do rozdrabniacza. Należy dodać odciśnięty ser,i przyprawy- kurkumę, imbir, cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko razem mieszamy w rozdrabniaczu. Powstałą masę należy doprawić do smaku solą i pieprzem. Taki farsz jest zbyt rzadki, dlatego dodajemy neutralny w smaku kleik ryżowy, możemy zastąpić go mielonymi migdałami lub bułką tartą. Teraz zabieramy się za zrobienie ciasta pierogowego. Mąkę mieszamy z solą i zalewamy wrzącą wodą. Całość mieszamy delikatnie łyżką i odstawiamy. Jak ostygnie na tyle, żeby można było włożyć palce- wyrabiamy dłońmi ciasto.Możemy dosypać mąki, jeżeli za bardzo się lepi, lub dolać wody, gdy ciasto wychodzi zbyt twarde. Gotowe, jednolite ciasto dzielimy na porcje, każdą z nich wałkujemy podsypując mąką (nie przesadzamy z ilością mąki, bo pierogi nie będą się lepić), wycinamy kółka za pomocą szklanki. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i starannie zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się, osolonej wody z odrobiną oleju (nie będą się sklejać) i gotujemy kilka minut od wypłynięcia.
anemon
cherry
Koper