Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricott

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Te pierogi na pewno zaskoczą Was smakiem ;) Można zjeść je same lub podać z mięsem

Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricott Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricott

 

  • CIASTO:
  • 500 g mąki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • letnia woda
  • FARSZ:
  • 100 g ugotowanych ziemniaków,
  • 75 g ugotowanych buraków,
  • 125g serka ricotty,
  • 1 jajko,
  • szałwia 3/4 łyżeczki,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło do smażenia,
  • szałwia 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricott
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę, żeby miały kremową konsystencję. Buraki ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i odciskamy sok. Ziemniaki, buraki, serek i jajko mieszamy ze sobą. Dodajemy szałwię, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełniamy pierogi. Na stolnicę wysypujemy mąkę tworząc dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody zagniatając ciasto. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek podsypując mąką. Z ciasta wycinamy okrągłe placki. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Pierogi należy dobrze zlepić, żeby nie rozpadły się podczas gotowania. Można je zlepić za pomocą maszynki do pierogów. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Smacznego :)
Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricott
Ziemniaki, buraki, serek i jajko mieszamy ze sobą.
Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricott
Dodajemy szałwię, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełniamy pierogi.
Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricott
Powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek podsypując mąką.
Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricott
Pierogi należy dobrze zlepić, żeby nie rozpadły się podczas gotowania.