Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Piegowate pierogi z marchewką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierogi robię z tyloma farszami , że już zaczynam się gubić.

Piegowate pierogi z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piegowate pierogi z marchewką

 

  • 2/3 szklanki mąki + do podsypywania
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • 2 duże marchewki ugotowane w zupie
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • szczypta vegety ( lub podobnej przyprawy)
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki czarnuszki

 

Sposób przygotowania:

Piegowate pierogi z marchewką
Przygotować nadzienie marchewkowe do pierogów. Miękkie, ugotowane w zupie marchewki rozetrzeć na papkę .Dodać otręby i usiekaną natkę pietruszki . Wymieszać. Doprawić do smaku vegetą i pieprzem . Mąkę lekko posolić i zalać wrzątkiem - dodać łyżkę oleju. Wyrobić na gładkie i sprężyste ciasto. Wałkować na cienkie płaty. Posypywać ciasto czarnuszką i jeszcze trochę ,,przeciągnąć"{ po nim wałkiem by wcisnęła się w nie. Wycinać szklaneczką krążki . Na każdym krążku kłaść porcję nadzienia i zlepiać tradycyjne pierożki. Układać na wysypanej mąką tacce by się nie skleiły. Przykryć lnianą ściereczką. Zagotować osoloną wodę z łyżka oleju. Wrzucać pierogi i gotować 30 sekund od wypłynięcia. Podawać polane zrumienionym masłem.
Piegowate pierogi z marchewką
Przygotować farsz z puree marchewkowego-otrębów i natki
Piegowate pierogi z marchewką
Ciasto parzone wałkować posypując czarnuszką
Piegowate pierogi z marchewką
Z ciasta wycinać krążki i nakładać farsz- zlepiac pierożki
Piegowate pierogi z marchewką
Gotować w osolonej wodzie przez 30 sekund od wypłynięcia