Sposób przygotowania:
Piegowate pierogi z marchewką
Przygotować nadzienie marchewkowe do pierogów. Miękkie, ugotowane w zupie marchewki rozetrzeć na papkę .Dodać otręby i usiekaną natkę pietruszki . Wymieszać. Doprawić do smaku vegetą i pieprzem . Mąkę lekko posolić i zalać wrzątkiem - dodać łyżkę oleju. Wyrobić na gładkie i sprężyste ciasto. Wałkować na cienkie płaty. Posypywać ciasto czarnuszką i jeszcze trochę ,,przeciągnąć"{ po nim wałkiem by wcisnęła się w nie. Wycinać szklaneczką krążki . Na każdym krążku kłaść porcję nadzienia i zlepiać tradycyjne pierożki. Układać na wysypanej mąką tacce by się nie skleiły. Przykryć lnianą ściereczką. Zagotować osoloną wodę z łyżka oleju. Wrzucać pierogi i gotować 30 sekund od wypłynięcia. Podawać polane zrumienionym masłem.
zewa
Polpal
Babciagramolka
No to jeszcze mam trochę do zrobienia bo u mnie jak na razie 53 rodzaje pierogów :) . Ale nie poddaję się .:)