Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pierogi mięsno-marchewkowe z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wykorzystałam mięso z udka kurczaka i marchewkę na których gotowałam wywar na zupę ( oczywiście z innymi warzywami).Doprawiłam farsz kminkiem ( mielonym i całymi ziarnami) bo akurat ten smak mi pasował do delikatnego marchewkowego posmaku farszu.

Pierogi mięsno-marchewkowe z kminkiem

Składniki:

Pierogi mięsno-marchewkowe z kminkiem

 

  • mąka
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki zmielonego mięsa z zupy
  • 2 marchewki z zupy
  • maggi w płynie do smaku
  • 1 płaska łyżeczka kminku mielonego
  • 1 płaska łyżeczka całych ziaren kminku
  • sól do smaku
  • pieprz mielony czarny do smaku
  • 1 łyżka oleju ( z pestek winogron)
  • masło do okraszenia
  • natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Pierogi mięsno-marchewkowe z kminkiem
Zmielić mięso ( robię to w Rozdrabniaczu ) i dobrze wyciśniętą z wywaru marchewkę. Wymieszać marchew z mięsem. Doprawić solą , pieprzem mielonym, kminkiem mielonym, ziarnami kminku , olejem i maggi . Szklankę mąki zalać 1/2 szklanki wrzątku. Osolić . Wyrobić sprężyste ciasto podsypując mąką. Rozwałkowywać ciasto na posypanym mąką blacie. Szklanką wycinać kółka . Nakładać na każde kółko 1 łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi ( wyjdzie ok. 35 sztuk ). Układać na wysypanej mąką tacce . Przykryć lnianą ściereczką . Zagotować w garnku osoloną wodę i wkładać do niej pierogi ( w 2 partiach ). Gotować 1,5 minuty od wypłynięcia ( zmniejszać gaz jak wypłyną ) . Wyławiać łyżką cedzakową . W czasie kiedy pierogi się gotują roztopić i lekko zrumienić ok. 1/5 kostki masła. Wyłowione pierogi układać na talerzach- polewać masłem i posypać usiekaną natką pietruszki.