Sposób przygotowania:
Pierogi mięsno-marchewkowe z kminkiem
Zmielić mięso ( robię to w Rozdrabniaczu ) i dobrze wyciśniętą z wywaru marchewkę. Wymieszać marchew z mięsem. Doprawić solą , pieprzem mielonym, kminkiem mielonym, ziarnami kminku , olejem i maggi . Szklankę mąki zalać 1/2 szklanki wrzątku. Osolić . Wyrobić sprężyste ciasto podsypując mąką. Rozwałkowywać ciasto na posypanym mąką blacie. Szklanką wycinać kółka . Nakładać na każde kółko 1 łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi ( wyjdzie ok. 35 sztuk ). Układać na wysypanej mąką tacce . Przykryć lnianą ściereczką . Zagotować w garnku osoloną wodę i wkładać do niej pierogi ( w 2 partiach ). Gotować 1,5 minuty od wypłynięcia ( zmniejszać gaz jak wypłyną ) . Wyławiać łyżką cedzakową . W czasie kiedy pierogi się gotują roztopić i lekko zrumienić ok. 1/5 kostki masła. Wyłowione pierogi układać na talerzach- polewać masłem i posypać usiekaną natką pietruszki.