SUPERPRZEPIS

Mintaj pod warzywami

  • 2
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Mintaj pod warzywami

Moja wariacja na temat tradycyjnej ryby po grecku. Dzięki dodatkowi fasolki szparagowej danie nabrało nowego wymiaru i, zdaniem mojego męża, zdecydowanie zyskało na smaku.

Składniki:

Mintaj pod warzywami

 

  • 40 dag mrożonego mintaja w kostce (lub filetu bez glazury)
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia (u mnie kukurydziana)
  • olej do smażenia
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek jasnej części pora
  • 25 dag mrożonej fasoli szparagowej
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 9 dag koncentratu pomidorowego (najmniejszy słoiczek)
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej

Sposób przygotowania:

Mintaj pod warzywami
Rybę powoli rozmrozić, delikatnie odcisnąć z wody w ręczniku papierowym (używając kostek, trzeba bardzo uważać, żeby się nie rozpadły).

Z obu stron oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące kukurydzianej i usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni.

Marchew, pietruszkę i selera obrać, dokładnie opłukać, zetrzeć na dużych oczkach, wrzucić do rondelka na rozgrzane 2 łyżki oleju.

Smażyć przez chwilkę, dodać umytego i pokrojonego w kostkę pora. Smażyć powoli, aż por zmięknie, a następnie dodać zamrożoną fasolkę.

Warzywa podlać wodą, lekko posolić, dodać ziele angielskie i liść laurowy, i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby dodając niewielką ilość wody.

Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy i musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Usmażoną rybę włożyć do czystego rondelka, rozłożyć na niej przygotowane warzywa i poddusić wszystko razem około 5 minut.

1.

Mintaj pod warzywami
Obraną i opłukaną włoszczyznę zetrzeć na tarce.

2.

Mintaj pod warzywami
Do podsmażonych warzyw korzeniowych dodać pora.

3.

Mintaj pod warzywami
Do warzyw dodać zamrożoną fasolkę szparagową.

4.

Mintaj pod warzywami
Warzywa podlać wodą i udusić do miękkości.

5.

Mintaj pod warzywami
Warzywa doprawić do smaku.

6.

Mintaj pod warzywami
Przyprawione solą i pieprzem ryby panierować w mące.

7.

Mintaj pod warzywami
Rybę usmażyć z obu stron.