sophiekwiatek

sophiekwiatek

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Pierogi leniwe tradycyjne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne pierogi leniwe jak u mamy. Idealny obiad na piątek i nie tylko. Na pewno wam zasmakują. :)

Pierogi leniwe tradycyjne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi leniwe tradycyjne

 

Sposób przygotowania:

Pierogi leniwe tradycyjne
Tłuszcz należy utrzeć wraz z żółtkami, które kolejno dorzucamy. Następnie po kawałku dodajemy ser i ucieramy na jednolitą masę. Z białek które zostały po oddzieleniu od żółtek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do reszty składników. Dodać mąkę i sól i delikatnie zamieszać. Kiedy ciasto jest zbyt lepkie śmiało możecie dodać jeszcze trochę mąki, ale nie za dużo, aby pierogi nie stały się gumowe. Przekładamy ciasto na stolnicę i formujemy z ciasta wałeczki, spłaszczamy je, można zrobić wzorek w kratkę tępą końcówką noża i kroić w skośne kawałki. Leniwe pierogi wrzuca się na wrzącą osoloną wodę i czeka się, aż się zagotują i wypłyną na powierzchnie. Wtedy można wyjąc je łyżką cedzakową na półmisek. Podawać można z roztopionym masłem i bułką tartą, cukrem lub ze śmietanką.
Pierogi leniwe tradycyjne
Etap 1 utarty tłuszcz wraz z żółtkami ucieramy i dodajemy kolejne składniki.
Pierogi leniwe tradycyjne
Etap 2 w tym momencie dodana jest już cała partia sera.
Pierogi leniwe tradycyjne
Etap 3 ugniatamy ciasto tak aby formować z niego wałeczki
Pierogi leniwe tradycyjne
Etap 4 z płąskiego wałeczka wycinamy skośne kawałki pirogów.