Sposób przygotowania:
Pierogi leniwe tradycyjne
Tłuszcz należy utrzeć wraz z żółtkami, które kolejno dorzucamy. Następnie po kawałku dodajemy ser i ucieramy na jednolitą masę. Z białek które zostały po oddzieleniu od żółtek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do reszty składników. Dodać mąkę i sól i delikatnie zamieszać. Kiedy ciasto jest zbyt lepkie śmiało możecie dodać jeszcze trochę mąki, ale nie za dużo, aby pierogi nie stały się gumowe. Przekładamy ciasto na stolnicę i formujemy z ciasta wałeczki, spłaszczamy je, można zrobić wzorek w kratkę tępą końcówką noża i kroić w skośne kawałki. Leniwe pierogi wrzuca się na wrzącą osoloną wodę i czeka się, aż się zagotują i wypłyną na powierzchnie. Wtedy można wyjąc je łyżką cedzakową na półmisek. Podawać można z roztopionym masłem i bułką tartą, cukrem lub ze śmietanką.