Agula&Stabi

Agula&Stabi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Pierogi leniwe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi leniwe robione z twarogiem są pyszne w smaku, a ich miękkość rozpływa się w buzi.

Pierogi leniwe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi leniwe

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi leniwe
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane, ochłodzone ziemniaki wraz z twarogiem mielimy w maszynce do mięsa aby uzyskać jednolitą masę. Do przygotowanej masy dodajemy jajko i make,a następnie wyrabiamy ciasto. Z gotowego ciasta wyrabiamy wałeczki i kroimy na skos aby powstały ukośne pierożki. Gotujemy w garnku osoloną wodę. Wrzucamy pierożki i gotujemy aż do momentu wypłynięcia (po wypłynięciu gotujemy jeszcze 2-3 min). Gotowe wyciągamy. Wykładamy sobie na talerz, polewamy rozpuszczonym tłuszczem, posypujemy cukrem i cynamonem. Życzymy smacznego :)
Pierogi leniwe
Ugotowane ziemniaki chłodzimy a następnie mieszamy z twarogiem.
Pierogi leniwe
Do zmiksowaniej masy dodajemy kolejne składnki.
Pierogi leniwe
Gotowe ciasto wyrabiamy na wałki i tniemy na skos.