Sposób przygotowania:
Pierogi o smaku gyrosa
Pierś z kurczaka kroję w kostkę, po czym posypuję 1 łyżką przyprawy do gyrosa, zalewam 2 łyżkami oleju i dokładnie mieszam. Mięso wstawiam na 6 godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki podsmażam mięso na rozgrzanym na patelni oleju, a następnie zalewam wodą połączoną z resztą przyprawy i duszę na niewielkim ogniu. Mięso podsmażam do momentu odparowania wody. Cebulę obieram, kroję na półplasterki, a następnie podsmażam na patelni. W trakcie podsmażania posypuję cebulę cukrem. Ciasto francuskie kroję na kwadraty, po czym nakładam na każdym z nich farsz powstały z połączenia mięsa z kurczaka z cebulą, składam po przekątnej i zlepiam brzegi. Pierogi piekę w piekarniku nagrzanym do 190C przez 35 minut.