olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Pierogi o smaku gyrosa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciekawa propozycja na urozmaicenie pierogów - farsz z mięsa drobiowego smażonego na patelni i doprawionego przyprawą do gyrosa.

Pierogi o smaku gyrosa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi o smaku gyrosa

 

  • 300 gram piersi z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy kebab gyros
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 cebule
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Pierogi o smaku gyrosa
Pierś z kurczaka kroję w kostkę, po czym posypuję 1 łyżką przyprawy do gyrosa, zalewam 2 łyżkami oleju i dokładnie mieszam. Mięso wstawiam na 6 godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki podsmażam mięso na rozgrzanym na patelni oleju, a następnie zalewam wodą połączoną z resztą przyprawy i duszę na niewielkim ogniu. Mięso podsmażam do momentu odparowania wody. Cebulę obieram, kroję na półplasterki, a następnie podsmażam na patelni. W trakcie podsmażania posypuję cebulę cukrem. Ciasto francuskie kroję na kwadraty, po czym nakładam na każdym z nich farsz powstały z połączenia mięsa z kurczaka z cebulą, składam po przekątnej i zlepiam brzegi. Pierogi piekę w piekarniku nagrzanym do 190C przez 35 minut.
Pierogi o smaku gyrosa
Pierś z kurczaka kroję w kostkę średniej wielkości,
Pierogi o smaku gyrosa
Po wyjęciu z lodówki podsmażam mięso na rozgrzanym na patelni oleju, a następnie zalewam wodą połączoną z resztą przyprawy i duszę na niewielkim ogniu.
Pierogi o smaku gyrosa
Mięso podsmażam do momentu odparowania wody.
Pierogi o smaku gyrosa
Cebulę obieram, kroję na półplasterki, a następnie podsmażam na patelni. W trakcie podsmażania posypuję cebulę cukrem.