SUPERPRZEPIS

Pierogi z opieńkami i kaszą jaglaną

  • 2
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Pierogi z opieńkami i kaszą jaglaną Więcej zdjęć (5)

Nie ma to jak domowe pierogi - tym razem z opieńkami i kaszą jaglaną.

Składniki:

Pierogi z opieńkami i kaszą jaglaną

 

  • Farsz:
  • 500 g mrożonych blanszowanych opieniek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szk kaszy jaglanej
  • 5 cm kawałek świeżego imbiru
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • ognista mieszanka przypraw do smaku
  • kilka łyżek oleju

 

  • Ciasto :
  • 600 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • ok. 300 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Pierogi z opieńkami i kaszą jaglaną
Farsz: Jaglaną kaszę wsypać do gotującej się lekko osolonej wody i ugotować a potem odcedzić odcedzić. Rozmrożone opieńki, posiekać i wrzucić na rozgrzany olej na patelni i podsmażyć. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wrzucić do grzybów i chwilę smażyć. Potem do podsmażonych składników dodać kaszę, doprawić farsz do smaku i wymieszać. Farsz wystudzić.

Ciasto : Mąkę wsypać do miski, dodać sól i wodę i lekko wymieszać. Potem dodać jajko rozbełtane z olejem i wymieszać i przelożyć ciasto na blat lub stolnicę i zagnieść gładkie ciasto.

Pierogi : Ciasto dzielić na porcje wałkować na cienkie placki, foremką lub szklanką wycinać kółka a na ich środek nakładać porcje farszu. Zlepiać pierogi a następnie układać na ściereczce i przykrywać drugą aby pierogi nie wyschły i nie popękały.

Zlepione pierogi wrzucać na osolony wrzątek ( można dodać troszkę oleju ) i gotować pierogi kilka minut od wypłynięcia. Czas gotowania pierogów zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi wykładać łyżką cedzakową np. na blaszkę lub inne płaskie naczynie co zapobiegnie sklejaniu się pierogów i podawać nakładając na talerze z przesmażoną cebulką i np. surówką.
Pierogi z opieńkami i kaszą jaglaną
Etap 1najpierw przygotwac farsz do pierogów..
Pierogi z opieńkami i kaszą jaglaną
Etap 2na kółka nakladac porcje farszu .............
Pierogi z opieńkami i kaszą jaglaną
Etap 3zlepiać pierogi i ukladac na ściereczce.
Pierogi z opieńkami i kaszą jaglaną
Etap 4gotować pierogi w osolnej wodzie ............