Sposób przygotowania:
Pierogi z opieńkami i kaszą jaglaną
Farsz: Jaglaną kaszę wsypać do gotującej się lekko osolonej wody i ugotować a potem odcedzić odcedzić. Rozmrożone opieńki, posiekać i wrzucić na rozgrzany olej na patelni i podsmażyć. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wrzucić do grzybów i chwilę smażyć. Potem do podsmażonych składników dodać kaszę, doprawić farsz do smaku i wymieszać. Farsz wystudzić.
Ciasto : Mąkę wsypać do miski, dodać sól i wodę i lekko wymieszać. Potem dodać jajko rozbełtane z olejem i wymieszać i przelożyć ciasto na blat lub stolnicę i zagnieść gładkie ciasto.
Pierogi : Ciasto dzielić na porcje wałkować na cienkie placki, foremką lub szklanką wycinać kółka a na ich środek nakładać porcje farszu. Zlepiać pierogi a następnie układać na ściereczce i przykrywać drugą aby pierogi nie wyschły i nie popękały.
Zlepione pierogi wrzucać na osolony wrzątek ( można dodać troszkę oleju ) i gotować pierogi kilka minut od wypłynięcia. Czas gotowania pierogów zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi wykładać łyżką cedzakową np. na blaszkę lub inne płaskie naczynie co zapobiegnie sklejaniu się pierogów i podawać nakładając na talerze z przesmażoną cebulką i np. surówką.
Ciasto : Mąkę wsypać do miski, dodać sól i wodę i lekko wymieszać. Potem dodać jajko rozbełtane z olejem i wymieszać i przelożyć ciasto na blat lub stolnicę i zagnieść gładkie ciasto.
Pierogi : Ciasto dzielić na porcje wałkować na cienkie placki, foremką lub szklanką wycinać kółka a na ich środek nakładać porcje farszu. Zlepiać pierogi a następnie układać na ściereczce i przykrywać drugą aby pierogi nie wyschły i nie popękały.
Zlepione pierogi wrzucać na osolony wrzątek ( można dodać troszkę oleju ) i gotować pierogi kilka minut od wypłynięcia. Czas gotowania pierogów zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi wykładać łyżką cedzakową np. na blaszkę lub inne płaskie naczynie co zapobiegnie sklejaniu się pierogów i podawać nakładając na talerze z przesmażoną cebulką i np. surówką.
kołczu
zewa
O tak, pycha były :)