Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Pierogi piernikowe z pieca

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pieczone pierogi z ciasta drożdżowego pieczone w piecu z nadzieniem z suszonych owoców i czekolady o smaku piernikowym. Idealne na święta!

Pierogi piernikowe z pieca Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi piernikowe z pieca

ciasto

  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej (można użyć też innej mąki)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • drożdże w proszku (instant)

farsz

  • 4 suszone figi
  • 20 suszonych śliwek
  • 20 suszonych małych daktyli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika

dodatkowo

  • roztrzepane jajko
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Pierogi piernikowe z pieca

Ciasto

Do miski wsypać 1 szklankę maki, dodać drożdże, cukier, letnie mleko, roztrzepane jajka, olej i szczyptę soli, wymieszać łyżką.

Następnie dodać pozostałą część mąki i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Farsz

Suszone owoce zalać gorącą wodą i odstawić na 20- 30 min. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Owoce odcedzamy i zblendować.

Dodać do nich startą czekoladę i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszać.

Wykonanie pierogów

Oderwać kawałek wyrośniętego ciasta i na posypanej mąką stolnicy rozwałkować dość cienko. Wykroić koła o średnicy 7-10 cm w zależności jakiej wielkości pierogi chcemy uzyskać.

Nałożyć ok. 1 pełnej łyżeczki farszu i dokładnie zlepić brzeg pieroga, dociskając widelcem.

Posmarować wierzch pierogów roztrzepanym jajkiem i posypać wiórkami kokosowymi.

Piec przez 15-20 min. w temp. 200 stopni.

Podawać na ciepło lub na zimno.

Pierogi piernikowe z pieca
Pierogi piernikowe z pieca - tu po przekrojeniu

Tagi:

ciastka