sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 388]

Pierogi z nutą suszonych śliwek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 70
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne wigilijne pierogi. Ciasto jest delikatne a farsz lekko pikantny. Obecność suszonych śliwek podkreśla jakość dania.

Pierogi z nutą suszonych śliwek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z nutą suszonych śliwek

 

  • Ciasto:
  • 4 szkl mąki
  • ok. 1,5 szkl gorącej wody
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z nutą suszonych śliwek
Pracę zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby i śliwki moczymy w wodzie, w osobnych naczyniach, najlepiej przez całą noc. Gotujemy, aż będą miękkie. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku. Również gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Wszystkie składniki mielimy. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy. Dodajemy do farszu. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odpowiednią ilość mąki odmierzamy na stolnicy. Robimy po środku dołek, dodajemy sól. Małym strumieniem wlewamy wodę zagarniając mąkę łyżką. Kiedy ciasto trochę przestygnie dodajemy żółtka oraz olej. Zagniatamy. Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Powinno być miękkie i plastyczne. Z ciasta odcinamy kawałek, wałkujemy dość cienko. Szklanką wycinamy koła, nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy. Z tych samych składników można również przygotować uszka. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy okraszone smażoną cebulką. Farsz należy dobrze doprawić, szczególnie pieprzem i gałką. Z podanej ilości składników powinno wyjść około 70 pierogów lub 140 uszek. Ilość wody zleży od rodzaju mąki. Ilość śliwek w farszu powinna wynosić 1/4 ilości suszonych grzybów.
Pierogi z nutą suszonych śliwek
Z podanych składników przygotowujemy farsz.
Pierogi z nutą suszonych śliwek
Z przygotowanego ciasta i farszu robimy pierogi.