Sposób przygotowania:
Smażone pierożki z camembertem i figą
Ciasto:
Mleko podgrzewamy, w gorącym mleku rozpuszczamy masło, dodajemy sól mąkę i mieszamy wszystko razem drewnianą łyżką do połączenie wszystkich składników. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Figi kroimy w kostkę przekładamy do miseczki, dodajemy do nich pokrojony w kostkę ser camembert, posiekane orzechy włoskie i doprawiamy farsz miodek i octem balsamicznym – mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka, na środek każdego nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy je jak standardowe pierogi.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i na gorącym tłuszczu smażymy na złoty kolor pierogi. Usmażone pierogi odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym serwujemy gorące ( fajnie smakują też na zimno ) w towarzystwie lampki czerwonego wina.
Mleko podgrzewamy, w gorącym mleku rozpuszczamy masło, dodajemy sól mąkę i mieszamy wszystko razem drewnianą łyżką do połączenie wszystkich składników. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Figi kroimy w kostkę przekładamy do miseczki, dodajemy do nich pokrojony w kostkę ser camembert, posiekane orzechy włoskie i doprawiamy farsz miodek i octem balsamicznym – mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka, na środek każdego nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy je jak standardowe pierogi.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i na gorącym tłuszczu smażymy na złoty kolor pierogi. Usmażone pierogi odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym serwujemy gorące ( fajnie smakują też na zimno ) w towarzystwie lampki czerwonego wina.
Megi-
Igraszki Losu
Megi- napisał(a):