SUPERPRZEPIS

Smażone pierożki z camembertem i figą

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Smażone pierożki z camembertem i figą Więcej zdjęć (5)

Przepyszna przekąska do czerwonego wina lub na romantyczną kolację - smażone pierożki z serem camembert i figami polecają się.

Składniki:

Smażone pierożki z camembertem i figą

 

Sposób przygotowania:

Smażone pierożki z camembertem i figą
Ciasto:

Mleko podgrzewamy, w gorącym mleku rozpuszczamy masło, dodajemy sól mąkę i mieszamy wszystko razem drewnianą łyżką do połączenie wszystkich składników. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Figi kroimy w kostkę przekładamy do miseczki, dodajemy do nich pokrojony w kostkę ser camembert, posiekane orzechy włoskie i doprawiamy farsz miodek i octem balsamicznym – mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka, na środek każdego nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy je jak standardowe pierogi.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i na gorącym tłuszczu smażymy na złoty kolor pierogi. Usmażone pierogi odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym serwujemy gorące ( fajnie smakują też na zimno ) w towarzystwie lampki czerwonego wina.
Smażone pierożki z camembertem i figą
Ciasto na pierożki w trakcie przygotowania
Smażone pierożki z camembertem i figą
Ser camembert, figi, orzechy włoskie i miód
Smażone pierożki z camembertem i figą
Pierożki z figami w trakcie przygotowania i zlepiania
Smażone pierożki z camembertem i figą
Smażenie na patelni gotowych pierożków z figami