VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Czekoladowy sernik zebra na orzechowym spodzie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Słodki serniczek do kawy w dwukolorowej wersji. Sernik jest delikatny i wilgotny, natomiast jego spód bardzo chrupiący.

Czekoladowy sernik zebra na orzechowym spodzie

Składniki:

Czekoladowy sernik zebra na orzechowym spodzie

 

  • Spód:
  • 100 g orzechów laskowych
  • 130 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • Masa serowa:
  • 5 jajek
  • 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 250 g chudego twarogu w kostce
  • 800 g twarogu z wiaderka
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 230 g kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella)
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Czekoladowy sernik zebra na orzechowym spodzie

Spód:

Czekoladowy sernik zebra na orzechowym spodzie
Pyłkiem orzechowym o strukturze bułki tartej wykładamy spód tortownicy

Orzechy mielimy na strukturę bułki tartej. Masło roztapiamy w rondelku. Przelewamy do orzechów, wszystko mieszamy ze sobą.

Wilgotną masą wylepiamy tortownicę o średnicy 24 cm. Formę wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Masa serowa:

Czekoladowy sernik zebra na orzechowym spodzie
Do masy jajecznej dodajemy twarogi i budyń

Jajka ubijamy na żółtą pianę. Stopniowo dosypujemy cukier puder oraz cukier waniliowy. Następnie dokładamy twaróg z kostki (wcześniej gnieciemy go widelcem) oraz wiaderkowy.

Delikatnie dosypujemy budyń (cały czas miksujemy).

Gładka masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy krem czekoladowo orzechowy i miksujemy do połączenia się składników.

ETAP 3:

Czekoladowy sernik zebra na orzechowym spodzie
Gotową masę serową wylewamy stopniowo, naprzemiennie kolorami.

Na orzechowy spód wylewamy kolejno 2-3 łyżki białej masy oraz 6 łyżek czekoladowej (aż do wyczerpania). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 15 minut.

Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C, przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy przez 70 minut. Pod koniec pieczenia (około 10 minut) zdejmujemy folię.

Ciasto studzimy w ciepłym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.


Tagi:

sernik ciasto