Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Domowe pierogi ruskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepis na pierogi ruskie zna chyba każdy.U mnie dziś były na obiad.Bardzo je lubimy ,więc często goszczą na moim stole.

Domowe pierogi ruskie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowe pierogi ruskie

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • około 1 szklanka ciepłej wody

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe pierogi ruskie
Farsz: Cebulę obrać,pokroić i usmażyć do miękkości i zrumienia na maśle. Ziemniaki obrać,umyć,ugotować w osolonej wodzie i odcedzić,następnie dokładnie rozgnieść,dodać pokruszony ser,usmażoną cebulkę z masłem,przyprawić do smaku solą i pieprzem.Wymieszać i przestudzić. Ciasto: Z podanych składników zagnieść mięciutkie ciasto.Wałkować na stolnicy,wykrawać krążki za pomocą szklanki,nakładać farsz i zlepiać pierogi.Pierogi gotować w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.Odcedzić. Cebulę obrać,pokroić i usmażyć na maśle. Pierogi podawać polane cebula z masełkiem. Z przepisu wychodzi około 40 pierogów.
Domowe pierogi ruskie
Ciasto wałkować,wykrawać krążki,nakładać farsz i lepić pierogi.