Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi serowo-truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pierogi z serem i truskawkami są bardzo smaczne

Pierogi serowo-truskawkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi serowo-truskawkowe

 

Sposób przygotowania:

Pierogi serowo-truskawkowe
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtko, masło, szczyptę soli i dolewając ciepłą wodę wyrobić gładkie ciasto. Tryskawki umyć osuszyć, usunąć szypułki. 20 dag pokroić na kawałki, wymieszać z rozgniecionym widelcem serem i 2 łyżkami cukru. Resztę truskawek zmiksować z pozostałym cukrem. Ciasto rozwałkować, szklaneczką wycinać krążki. Na połowę krążków nałożyć po łyżeczce sera z truskawkami, przykryć drugim krążkiem i dokładnie zlepiać brzegi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować około 4-6 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową. Truskawki zmiksowane z cukrem wylać na talerze, wyłożyć pierożki, podawać.
Pierogi serowo-truskawkowe
Z mąki, żółtka, masła i wody zagnieść ciasto
Pierogi serowo-truskawkowe
Ser wymieszać z pokrojonymi truskawkami i cukrem
Pierogi serowo-truskawkowe
Etap 3