caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Pierogi z bananami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Taki mały, ale smaczny eksperyment pt. w domu jest maka i banany a trzeba zrobic obiad

Pierogi z bananami

Składniki:

Pierogi z bananami

 

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1/3 szklanki oleju
  • sól
  • ok 1 szklanki ciepłej wody
  • 2-3 banany
  • olej
  • maka do podsypywania

Sposób przygotowania:

Pierogi z bananami
Mąkę wymieszać z kaszą manna, lekko posolic. Dodać olej i cały czas wyrabiajac dodawać wodę. Powinnismy otrzymać elastyczne ciasto. Ciasto podzielic na 3 części i pokolei kazdą rozwałkowywać na stolnicy na grubosć 3-4 mm. Wykrawać szklanka krążki. Banany obrac i pokroic w plastry grubości +/-5mm. Na kazdy krążek ciasta kłaść plaster banana i sklejać pierogi (można pomóc sobie i brzegi sklejac widelcem). W dużym garnku zagotować posolona wodę, wlać do niej troche oleju (żeby pierogi sie nie sklejały) i gotowac porcjami przez 5 minut od chwili wypłyniecia. Podawać polane słodka śmietanka ubita z cukrem lub z innymi słodkimi dodatkami.

Z tej porcji wyszło mi 30 pierogów.