frank55

frank55

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 55]

Pierogi z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z pierogów na słodko uwielbiam te z borówkami amerykańskimi lub z jagodami. Polane śmietaną ubitą z cukrem.

Pierogi z borówkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pierogi z borówkami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z borówkami
Mąkę przesiać i dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i oleju łyżeczkę, szczyptę soli, zaparzyć gorącą wodą ciasto i wymieszać łyżką. Wbić jajko, wymieszać i wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować cienko podsypując mąką.

Wykrawać foremką lub szklanką krążki, nakładać borówki amerykańskie i szczyptę cukru.

Zlepiać pierogi i wrzucać na posolony wrzątek, gotować około 2 minuty od wypłynięcia.

Gotowe wyjąć łyżką cedzakową i polać przygotowaną śmietaną z cukrem.
Pierogi z borówkami
Makę przesianą wymieszać z gorącą wodą ,wymieszać łyżką
Pierogi z borówkami
Dodać mąkę kartoflaną, jajko i łyżeczkę oleju
Pierogi z borówkami
Wyrobić ciasto i rozwałkować cienko podsypującmąką
Pierogi z borówkami
Następnie wykrawać foremką kółka lub szklanką
Pierogi z borówkami
Sklekać kółka z borówkami amerykańskimi z dodatkiem cukru
Pierogi z borówkami
Wrzycać na osolony wrzątek i gotować 2 minuty

Tagi:

dania pierogi