Sposób przygotowania:
Pierogi z malinami i borówkami
Borówki dokładnie przepłukujemy i przebieramy. Maliny przeglądamy i odrzucamy te z lokatorami. Owoce przekładamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ostrożnie mieszamy. Odstawiamy.
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej szczyptę soli oraz jajko i gorącą wodę. Zarabiamy jednolite ciasto, które przykrywamy np miską i odstawiamy na kilka minut, by gluten zaczął pracować. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odstawiamy pod miskę, a drugą rozwałkowujemy. Wykrawamy koła.
Na środek każdego okręgu układamy nadzienie osączone z nadmiaru soku. Zlepiamy brzegi.
Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut.
Podajemy np. polane sokiem wytworzonym z owoców i posypane owocami.
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej szczyptę soli oraz jajko i gorącą wodę. Zarabiamy jednolite ciasto, które przykrywamy np miską i odstawiamy na kilka minut, by gluten zaczął pracować. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odstawiamy pod miskę, a drugą rozwałkowujemy. Wykrawamy koła.
Na środek każdego okręgu układamy nadzienie osączone z nadmiaru soku. Zlepiamy brzegi.
Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut.
Podajemy np. polane sokiem wytworzonym z owoców i posypane owocami.
monikaT83