misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Pierogi z malinami i borówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Moja rodzina uwielbia pierogi. To nadzienie zrobiłam na życzenie najstarszej córki, która zresztą tak jak i najmłodsza uwielbia takie owocowe połączenie.

Pierogi z malinami i borówkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pierogi z malinami i borówkami

 

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 średniej wielkości jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 300 g malin ( waga po przebraniu)
  • 200 g borówek czernic ( waga po przebraniu)
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Pierogi z malinami i borówkami
Borówki dokładnie przepłukujemy i przebieramy. Maliny przeglądamy i odrzucamy te z lokatorami. Owoce przekładamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ostrożnie mieszamy. Odstawiamy.

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej szczyptę soli oraz jajko i gorącą wodę. Zarabiamy jednolite ciasto, które przykrywamy np miską i odstawiamy na kilka minut, by gluten zaczął pracować. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odstawiamy pod miskę, a drugą rozwałkowujemy. Wykrawamy koła.

Na środek każdego okręgu układamy nadzienie osączone z nadmiaru soku. Zlepiamy brzegi.

Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut.

Podajemy np. polane sokiem wytworzonym z owoców i posypane owocami.
Pierogi z malinami i borówkami
Maliny oraz borówki dajemy do miski i posypujemy cukrem
Pierogi z malinami i borówkami
Zarabiamy gładkie ciasto które odstawiamy pod przykryciem na kilka minut
Pierogi z malinami i borówkami
Ciasto rozwałkowujemy i foremką wykrawamy koła
Pierogi z malinami i borówkami
Na środek każdego okręgu dajemy nadzienie
Pierogi z malinami i borówkami
Zlepiamy brzegi
Pierogi z malinami i borówkami
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut