Sposób przygotowania:
Pierogi z owocami
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy jajko startego na małych oczkach tarki świeżego buraka oraz szklankę gorącej wody. Za pomocą noża mieszamy składniki po czym zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Przykrywamy je miską i odstawiamy na około 30 minut, by gluten zaczął pracować. w tym czasie zabieramy się za nadzienie.
Truskawki dokładnie myjemy osuszamy i pozbawiamy szypułek. Następnie kroimy na niewielkie kawałki. Borówki opukujemy, przebieramy i wrzucamy do pokrojonych truskawek. Posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy.
Odstane ciasto dzielimy na dwie części. Jedną dajemy pod miskę, a drugą cienko rozwałkowujemy. Wycinamy koła z ciasta układamy na nich nadzienie i dokładnie zlepiamy brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut od momentu wypłynięcia.
Podajemy od razu po przygotowaniu polane np. masłem lub sokiem z owoców i owocami.
Truskawki dokładnie myjemy osuszamy i pozbawiamy szypułek. Następnie kroimy na niewielkie kawałki. Borówki opukujemy, przebieramy i wrzucamy do pokrojonych truskawek. Posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy.
Odstane ciasto dzielimy na dwie części. Jedną dajemy pod miskę, a drugą cienko rozwałkowujemy. Wycinamy koła z ciasta układamy na nich nadzienie i dokładnie zlepiamy brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut od momentu wypłynięcia.
Podajemy od razu po przygotowaniu polane np. masłem lub sokiem z owoców i owocami.