misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Pierogi z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszne, lekkie i rozpływające się w ustach pierogi z owocami. Doskonały pomysł na pyszny obiad z sezonowymi truskawkami i borówkami.

Pierogi z owocami Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Pierogi z owocami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z owocami
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy jajko startego na małych oczkach tarki świeżego buraka oraz szklankę gorącej wody. Za pomocą noża mieszamy składniki po czym zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Przykrywamy je miską i odstawiamy na około 30 minut, by gluten zaczął pracować. w tym czasie zabieramy się za nadzienie.

Truskawki dokładnie myjemy osuszamy i pozbawiamy szypułek. Następnie kroimy na niewielkie kawałki. Borówki opukujemy, przebieramy i wrzucamy do pokrojonych truskawek. Posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy.

Odstane ciasto dzielimy na dwie części. Jedną dajemy pod miskę, a drugą cienko rozwałkowujemy. Wycinamy koła z ciasta układamy na nich nadzienie i dokładnie zlepiamy brzegi.

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut od momentu wypłynięcia.

Podajemy od razu po przygotowaniu polane np. masłem lub sokiem z owoców i owocami.
Pierogi z owocami
Do przesianej mąki dodajemy pozostałe skadniki
Pierogi z owocami
Ze składników zarabiamy gładkie i jednolite ciasto
Pierogi z owocami
Zaroboone ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut
Pierogi z owocami
Truskawki kroimy na niewielkie kawałki i dodajemy do nich przebrane borówki i cukier
Pierogi z owocami
Ciasto cienko rozwałkowujemy
Pierogi z owocami
Wycinamy okręgi
Pierogi z owocami
Na każde kółko nakładamy nadzienie i zlepiamy
Pierogi z owocami
Gotujemy w osolonym wrzątku