Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pierogi z borówkami i sosem kokosowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi z owocami lata, tym razem z borówką amerykańską. Polane słodkim sosem jogurtowym z kokosem. Idealne na letni, lekki obiad.

Pierogi z borówkami i sosem kokosowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z borówkami i sosem kokosowym

CIASTO NA PIEROGI:

SOS KOKOSOWY:

  • 400 g śmietany 12%
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Pierogi z borówkami i sosem kokosowym

ETAP 1:

Pierogi z borówkami i sosem kokosowym
Z ciasta wycinać krążki i nakładać borówki.

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić na środku zagłębienie i wlewać powoli gorące mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10 min.

Ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując dodatkowo mąką na grubość ok 3 mm.

Wycinać koła o średnicy 5 cm. Nakładać na każdy krążek po parę borówek, odrobinę cukru i zlepiać pierogi.

Jeżeli borówka jest słodka nie ma potrzeby dodawać cukru. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 3 min licząc od momentu wypłynięcia.

Śmietanę rozetrzeć z cukrem i wiórkami kokosowymi w ilości według własnego smaku.

Sos kokosowy podać razem z gorącymi pierogami posypując całość wiórkami i świeżymi borówkami. Smacznego :)


Tagi:

dania pierogi