Sposób przygotowania:
Pierogi z borówkami i sosem kokosowymETAP 1:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić na środku zagłębienie i wlewać powoli gorące mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10 min.
Ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując dodatkowo mąką na grubość ok 3 mm.
Wycinać koła o średnicy 5 cm. Nakładać na każdy krążek po parę borówek, odrobinę cukru i zlepiać pierogi.
Jeżeli borówka jest słodka nie ma potrzeby dodawać cukru. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 3 min licząc od momentu wypłynięcia.
Śmietanę rozetrzeć z cukrem i wiórkami kokosowymi w ilości według własnego smaku.
Sos kokosowy podać razem z gorącymi pierogami posypując całość wiórkami i świeżymi borówkami. Smacznego :)
SylaUla