Sposób przygotowania:
Pierogi z dynią, ricottą i szałwią
Przygotowujemy puree z dyni np. wg przepisu https://gotujmy.pl/pure-z-dyni-,przepisy,159832.html. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula ostygnie dodajemy ją do dyni. Dodajemy również serek ricotta, szałwię. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku. Na stolnicę wysypujemy mąkę tworząc dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody zagniatając ciasto. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek podsypując mąką. Z ciasta wycinamy okrągłe placki. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Można to zrobić za pomocą maszynki do pierogów. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Pierogi świetnie pasują do mięs w sosie. Można zjeść je również z podsmażonym boczkiem lub cebulką. Smacznego :)
zbysiowa
Cukiereczek13
edytaha
2milutka
Cukiereczek13
zewa
Kasiu dobrze, że u Ciebie jeszcze pierożki zostały, bo dziewczyny spać by w nocy nie mogły :)
Cukiereczek13
Ewa, to dobrze, że ja wszystkich sama nie zjadłam :) i wszystkie dziewczyny obczęstuje :) Tylko czy na noc ładnie się tak objadać? :) hehe